Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Emner i Arbeidsmarked

Arbeidsmarked

Letland er på vej

Trods hårde odds er Letland som et af de fattigste lande i Østeuropa ved for alvor at få gang i udviklingen – og en dansk ekspert hjælper med at opbygge grundlaget for et moderne arbejdsmarked.

Letland er på vej - Les mer…

Pass på, de kommer

Jo mer vi nærmer oss utvidelsen av EU, jo mer nervøse blir naboene til kandidatlandene. I Sverige, som allerede under sitt formannskap i EU kjempet for at det ikke skulle bli noen begrensinger for fri flyt av arbeidskraft, brer det seg en uro innen flere bransjer for ukontrollert arbeidsinnvandring og konkurranse.

Pass på, de kommer - Les mer…

Snøhvit – samarbete på Nordkalotten

Snøhvit – samarbete på Nordkalotten

Det är sällan arbetsförmedlingarna går ut och bjuder in arbetskraft från andra länder med öppna armar. Men i det tunt befolkade Finnmark i Norge, letas det med ljus och lykta efter arbetskraft för att kunna genomföra den största industrisatsningen i landsdelen någonsin – naturgasprojektet Snøhvit.

Snøhvit – samarbete på Nordkalotten - Les mer…

Den nordiska arbetsmarknaden och EU:s utvidgning – hot eller möjlighet?

Den nordiska arbetsmarknaden och EU:s utvidgning – hot eller möjlighet?

Vad kommer att hända i de nordiska länderna när EU blir större och en stor del av de nya länderna ligger i vårt närområde? Scenarierna är olika, liksom hållningen i de nordiska länderna. Vilka kommer? Hur många kommer och hur ska de tas emot? Rädslan finns för lönedumpning och försämrad arbetsmiljö, liksom förhoppningar om invandring av eftertraktad arbetskraft.

Den nordiska arbetsmarknaden och EU:s utvidgning – hot eller möjlighet? - Les mer…

Felles arbeidsmarked også for nye EU-borgere i øst?

- Nå må de nordiske land snart bestemme seg, utfordret representantene fra de kommende EU-landene. Spørsmålet om et felles arbeidsmarked sto øverst på dagsorden da arbeidsministrene fra de nordiske land, baltiske stater og Polen møttes på Öland i Sverige 22. og 23. september.

Felles arbeidsmarked også for nye EU-borgere i øst? - Les mer…

Esterna stannar helst hemma

Finland har krävt och fått igenom en övergångstid för invandring av arbetskraft från de nya EU-länderna. Men hotet är snarare att finska företag flyttar ut sin produktion till Estland.

Esterna stannar helst hemma - Les mer…

Uten økonomisk selvstendighet - ingen politisk uavhengighet

Uten økonomisk selvstendighet - ingen politisk uavhengighet

Det er selvstyredebatten som gjelder på Færøyene. Mens venstre - høyre dimensjonen er styrende for politikken ellers i Norden, er selvstendighet eller ikke, det dominerende tema i færøysk debatt. Et engasjement som riktignok er noe nedtonet for tiden, men betydningsfullt nok til å skape meningsmangfold og brytninger på kryss og tvers av partiskillelinjer.

Uten økonomisk selvstendighet - ingen politisk uavhengighet - Les mer…

Fisket – en del av Färöarnas själ

Fisket – en del av Färöarnas själ

Fisket bär den färöiska ekonomin, men betyder också så mycket mer. Kring fisket finns berättelserna om både hjältemod och ond, bråd död. Där finns könsrollerna som präglats av mäns frånvaro och kvinnors närvaro. Där finns vanan att ständigt leva med det oförutsägbara, som i sin tur påverkar sinnena.

Fisket – en del av Färöarnas själ - Les mer…

Et øyrike i samspill med natur, kultur og økonomi

Et øyrike i samspill med natur, kultur og økonomi

Regn og sol skifter. Idet vi setter foten på færøysk jord, hvelver en fargesprakende halvsirkel seg over himmelen og forsvinner i havet som omkranser grønnkledde åser. Det er som om naturen selv varsler hvor vi skal lete, for det er her den finns, skatten som færingene lever av; fisken i havet. Fisk og fiskeprodukter står for 98 % av eksportinntektene.

Et øyrike i samspill med natur, kultur og økonomi - Les mer…

Færøyene - et mikrosamfunn i Nordens utkant

Færøyene - et mikrosamfunn i Nordens utkant

Mens politikere i Europa kappes om å foreslå å bygge ned velferdsgodene i påvente av et samfunn der færre yngre skal forsørge et økende antall eldre i befolkningen, ser fremtiden på Færøyene, der fødselsraten er høy, annerledes ut. Samtidig finnes det en erkjennelse av at økonomien ikke er stor nok til at Færøyene kan leve utelukkende av egen kraft. Arbeidsliv i Norden har besøkt øyriket i vest.

Færøyene - et mikrosamfunn i Nordens utkant - Les mer…

Arbetslivsminister Hans Karlsson: Trygge arbeidsplasser gir økt produktivitet

Arbetslivsminister Hans Karlsson: Trygge arbeidsplasser gir økt produktivitet

Sveriges nye arbetslivsminister har en dyp og inderlig fascinasjon. Den har fulgt ham siden han som liten gutt fanget sin første fjäril. Så fortryllet er han av det lille insektet at han nå, 40.000 selvfangete sommerfugler senere, vil åpne et museum for nordiske sommerfugler på Öland.

Arbetslivsminister Hans Karlsson: Trygge arbeidsplasser gir økt produktivitet - Les mer…

Eniga om diagnosen - men fungerar medicinen?

Konjunkturmakarna har de senaste månaderna kappats om att skära ned i prognoserna för den ekonomiska tillväxten för i år. I Finland skär Nordea ned prognosen för tillväxten från 2,5 till 2,0 procent, I Sverige trodde konjunkturinstitutet på 1,4 procents tillväxt så sent som i mars. I maj räknar det bara med 1,0 procent. Den norska regeringen har skurit ned sin prognos från i höstas med en hel procentenhet, till 0,7 procents tillväxt för Fastlands-Norge.

Eniga om diagnosen - men fungerar medicinen? - Les mer…

Arbetsmarknaden försvagas - men de arbetslösa har hög klass

Hur bekämpar de nordiska länderna den nya arbetslösheten som drabbar dataprogrammerare, IT-konsulter och ingenjörer, men också andra akademiker som inte tidigare var vanliga i arbetslöshetskön?

Arbetsmarknaden försvagas - men de arbetslösa har hög klass - Les mer…

Faren for social import

Faren for social import

Nogle faggrupper frygter EU-udvidelsen, mens andre ser nye muligheder – og den danske beskæftigelsesminister vil indføre en arbejdsmarkedspolitisk sikkerhedsmekanisme for at hindre socialt misbrug.

Faren for social import - Les mer…

Det nye borgerlige Danmark

Den nye borgerlige regering sætter meget kraftigt aftryk i arbejdsmarkedspolitikken.

Det nye borgerlige Danmark - Les mer…

Ny strategi for det nordiske arbeidsmarkedet

Endringene i det nordiske arbeidsmarkedet fører til mangel på kvalifisert arbeidskraft innenfor en rekke områder. Det fastslo den danske arbeidsminister Ove Hygum i sitt hovedinnlegg om strategien for arbeidsmarkedspolitikken i Norden under Nordisk Råd på Island.

Ny strategi for det nordiske arbeidsmarkedet - Les mer…

Gerd-Liv Valla använder sin makt i kamp mot det sjuka arbetslivet

Gerd-Liv Valla använder sin makt i kamp mot det sjuka arbetslivet

Som nyvald norsk LO-ordförande och den första kvinnan på posten någonsin, använde Gerd-Liv Valla hela sin auktoritet för att stoppa försämringar av sjuklönen. En sänkning av sjukersättningen skulle bara innebära att ”sjuknärvaron” ökade, anser hon.

Gerd-Liv Valla använder sin makt i kamp mot det sjuka arbetslivet - Les mer…

En brist på händer, inte på pengar

Bristen på arbetskraft är ett allt viktigare tema i hela Västeuropa och i land efter land diskuteras nu arbetskraftinvandring. Så också i Norge.

En brist på händer, inte på pengar - Les mer…

Et enestående samfunn?

Den høye sysselsettingen blant eldre i Island er enestående i Norden og kan vise seg å være en modell for andre land. Ifølge islandsk forskning er det ingen ting som tyder på at de eldre ikke kan fortsette i arbeidslivet hvis energi og vilje er til stede.

Et enestående samfunn? - Les mer…

Vi söker medelålders och äldre personal…

På Nordens största varuhus, finländska Stockmann, är det ingen nackdel att vara medelålders eller äldre. - Tvärtom, vi söker aktivt just personer med livserfarenhet, säger personalchef Riitta Tolvanen.

Vi söker medelålders och äldre personal… - Les mer…

Side-alternativer

arkivert under:
This is themeComment