Norden
Nära nordiskt-baltiskt samarbete mot arbetslivskriminalitet
Arbetslivskriminalitet är ett växande problem som kräver gränsöverskridande samarbete mellan nationella myndigheter och mellan länder. I flera år har det pågått en nordiskt-baltiskt samarbete kring arbetslivskriminalitet. I januari 2025 formaliseras det på initiativ av Nordiska Ministerrådet.
Säkerhetsfrågor driver på politiska ändringar i Norden och EU
Sverige har fått en ny arbetsmarknadsminister, Danmark har upprättat ett nytt departement för civil säkerhet och beredskap och Finland fick en av sex verkställande viceordförande i EU-kommissionen.
Høy bedriftsidretts-deltakelse på Island
I de fleste nordiske land er bedriftsidretten organisert av egne forbund. På Island skjer det gjennom den offentlige idrettsseksjonen ved Islands olympiske komité og idrettsforening. Deltakernivåene har vært gode, og bedrifter opplever stadig flere fordeler når de øker.
Sjefen for Nordic Innovation mener Norden må være med på AI-toget
I dag snakker "alle" om AI. Historien til Nordic Innovation, som strekker seg over 50 år, viser at de allerede tidlig på 1980-tallet var engasjert i AI-prosjekter. Svein Berg, avtroppende sjef for Nordic Innovation, mener at grønt skifte, digitalisering og internasjonalisering vil være hovedprioriteter fremover.
AI overtar fra kryptoutvinning: «Kjempemulighet for nordiske datasentre»
Det har vært en dramatisk økning i antallet datasentre på Island de siste årene. Kritikere sier de stort sett jobber med kryptoutvinning, noe som ikke anses som den mest nyttige måten å bruke verdifull grønn energi på.
Den nordiska arbetsmarknaden fyller 70 år - men utnyttjas den fullt ut?
Att kunna jobba i ett nordiskt grannland utan att behöva ansöka om arbets- eller uppehållstillstånd är en självklarhet för nordborna. Men varför gör vi det inte längre?
Johan Pehrson vill fortsätta hyvla ned hinder mellan de nordiska länderna
Sveriges arbetsmarknadsminister Johan Pehrson målade upp bilden av Norden som en fyr norr i Europa som ger hopp och möjligheter till människor. Men vad betyder egentligen avtalet om den gemensamma nordiska arbetsmarknaden utöver det som redan regleras av EU?
Nordregio-rapport: Bruker vi det felles nordiske arbeidsmarkedet nok?
Det virker som vi har det så bra i hjemlandet at vi ser få grunner til å søke jobb eller flytte til et annet land i Norden.
Pendlandet över Öresund måste bli mer robust
Ett nytt Öresundsavtal har sett dagens ljus. Men fortfarande finns det utmaningar för pendlare som regelbundet korsar en nordisk nationsgräns för att komma till sitt arbete.
Hvad betyder det fælles nordiske arbejdsmarked for dig?
Arbeidsliv i Norden spurgte nogle af deltagerne på jubilæumskonferencen, hvad aftalen egentlig betyder - for dem personligt eller for deres eget lands arbejdsmarked.
Historien om den gemensamma arbetsmarknaden
Den gemensamma nordiska arbetsmarknaden etablerades utan allt för stora fanfarer 1954. Med tiden har den emellertid framstått som en av grundpelarna i det nordiska samarbetet.
Dansk prest i Norge: - Det måtte bli Norden
Studentprest Anne Anker Bolstad er en av mange danske prester som jobber i Norge. Der er det stor prestemangel.
Har vi rätt verktyg i kampen för en bättre arbetsmiljö?
Det som ligger nära i tid får alltid störst uppmärksamhet. Men är det alltid smart? En studie av arbetsrelaterade dödsfall som gjorts av Finlands främsta experter på arbetsmiljö visar att olyckor på arbetsplatsen bara står för en procent av dödsfallen. Men 57 procent av myndigheternas kontroller görs för att förhindra olyckor.
Sjukdomar och dödsfall i arbetslivet leder till enorma kostnader
3000 svenskar dör varje år av arbetsrelaterade skador. Till skillnad från dödsfall och olyckor i arbetet är effekten av dålig arbetsmiljö svårare att både se och mäta. Förlorade år för den enskilde är en omätbar förlust, men också för samhället – uppskattningsvis upp mot fyra procent per land och BNP per år.
Brannmenn: Kjemper for å få kreft godkjent som yrkesskade
De utsetter seg selv for stor fare for å redde andre og verdier. Men prisen de betaler kan være høy: Brannkonstabler rammes oftere av kreft enn de fleste andre yrkesgrupper. Fagforbundet tar til orde for at det må bli enklere for ansatte i brannvesenet å få kreft godkjent som yrkesskade.
Claes-Mikael Ståhl: Både pengar och solidaritet krävs för den gröna omställningen
Högerpopulister är på frammarsch i Europa och får de starkare makt i parlamentet riskerar både ambitionerna för den gröna omställningen och ett socialt och rättvist Europa tvingas tillbaka. - Vi är oroliga för ännu mer åtstramningar i framtiden, säger Claes-Mikael Ståhl, vice generalsekreterare i Europafacket, EFS.
EU:s arbetsrätt efter parlamentsvalet
Vilka nya arbetsrättsliga regler vi kan vänta från EU de närmaste fem åren beror minst lika mycket på vem som blir ordförande för kommissionen, som på vad parlamentet har på sin önskelista.
Kraftsamling för genomförande av ett starkt socialt Europa
Den 16 april togs en ny deklaration om framtidens sysselsättningspolitik åren 2024 till 2029 i belgiska La Hulpe. Den kallas också för La Hulpe-deklarationen och undertecknades av det belgiska ordförandeskapet på vägnar av 25 länder, undantaget Sverige och Österrike. - Deklarationen ger hopp, säger Nikolaj Villumsen, europaparlamentariker för danska ”Enhedslisten”.
EØS-rapport setter fart i norsk EU-debatt
Det er 30 år siden at det norsk folk sa nei til EU-medlemskap. Det er like mange år siden at Norge fikk EØS-avtalen. En ny rapport om Norge og EØS gir nytt liv i debatten om norsk EU-medlemskap.
EU og Norden skal forebygge energifattigdom
Nye EU-krav forpligter de nordiske lande til at sikre, at højere energikriser ikke skaber øget fattigdom. En ny rapport anbefaler nordisk samarbejde om opgaven, og en dansk EP-parlamentariker kalder energifattigdom for ”uholdbar”.
Side-alternativer