Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Emner i Norden

Norden

Det er i arbeidslivet det skjer

Det er et tidsskifte i tenkningen om arbeidsmiljøet. Krav til omstilling og økt produktivt, en aldrende befolkning og ikke minst at kostnadene ved et dårlig arbeidsmiljø overskrider fattbare summer, dytter på behovet for nytenkning. Hva nytter? Kjøpe seg ut av ulykken, eller sette innholdet i arbeidet i fokus? Og hva skjer i det nye arbeidslivet som presser seg frem?

Det er i arbeidslivet det skjer - Les mer…

Ragnhild Lied –  Nordens fagligpolitiske leder står vakt om den nordiske modellen

Ragnhild Lied – Nordens fagligpolitiske leder står vakt om den nordiske modellen

Globalisering, teknologiske endringer og omstilling i arbeidsmarkedet utfordrer det organiserte arbeidslivet. Fagforeningsleder Ragnhild Lied står midt kampen mot arbeidslivskriminalitet, nye organisasjonsformer og en svekkelse av arbeidsmiljøloven.

Ragnhild Lied – Nordens fagligpolitiske leder står vakt om den nordiske modellen - Les mer…

Erna Solberg på väg mot fyra nya år som norsk statsminister

Erna Solberg på väg mot fyra nya år som norsk statsminister

Erna Solberg fortsätter som statsminister i Norge, men med ett svagare stöd i Stortinget. Arbeiderpartiet blev valets förlorare. Det parti som gick fram mest var Senterpartiet, som lyftes fram av ett uppror på landsbygden mot att kommunernas självständighet hotas.

Erna Solberg på väg mot fyra nya år som norsk statsminister - Les mer…

Britt Lundberg: Hela Nordens president

Britt Lundberg: Hela Nordens president

Gränshindren ska bort. Det är avgörande för både tillväxt och sysselsättning. Och viktigt under Finlands ordförandeskap år 2017 i Nordiska rådet. Det betonar årets NR-president Britt Lundberg, från Åland och Finland.

Britt Lundberg: Hela Nordens president - Les mer…

Norden och Baltikum eniga om digital utveckling

Norden och Baltikum eniga om digital utveckling

Det var stora tal på konferensen Digital North i Oslo, där digitaliseringsministrarna från Norden och Baltikum skrev under ett omfattande samarbetsavtal den 25 april. Digitaliseringen kan skapa 500 000 nya jobb i Europa och de nya 5G-näten som börjar byggas ut redan i år i Norden är 100 000 gånger snabbare än det första mobilnätet för 20 år sedan.

Norden och Baltikum eniga om digital utveckling - Les mer…

Blir vi bättre nordister om vi talar emoji?

Den 23 mars var det Nordens dag. Blir det nordiska samarbetet bättre om vi talar i bilder? Hur skulle egentligen en nordisk emoji se ut? Än så länge är det här ett av de få alternativen att gratulera en nordbo: ❤️🇩🇰🇫🇮🇮🇸🇳🇴🇸🇪❤️

Blir vi bättre nordister om vi talar emoji? - Les mer…

Norden ikke gode nok på likestilling, og ikke gode nok på psykisk helse

Fordelingen av maktposisjoner i samfunnet har ikke forandret seg samlet sett i Norden, viser AINs likestillingsbarometer 2017. Men stadig flere kvinner topper maktposisjonene i fagbevegelsen, arbeidsgiverorganisasjonene og arbeidsdepartementene.

Norden ikke gode nok på likestilling, og ikke gode nok på psykisk helse - Les mer…

"Välfärdsmodellen sårbar för hög invandring av personer med låga kvalifikationer"

"Välfärdsmodellen sårbar för hög invandring av personer med låga kvalifikationer"

För några år sedan fanns det en stor oro för att de nordiska länderna skulle drabbas av en ålderschock. En kraftig minskning av andelen unga och medelålders invånare befarades ge en allt större brist på arbetskraft. Men av de fyra viktigaste faktorerna som påverkar befolkningen, var det bara en som utvecklades helt som förväntat: Det blir allt fler äldre personer.

"Välfärdsmodellen sårbar för hög invandring av personer med låga kvalifikationer" - Les mer…

Nordisk arbeidsliv i støpeskjeen

Nordisk arbeidsliv i støpeskjeen

Arbeidslivet er i endring. Da Nordens arbeidsministere møttes i Helsingfors 29. november var integrasjon av flyktninger i arbeidslivet og utfordringer som demografi, ny teknologi og et fragmentert arbeidsliv sentrale temaer. I samarbeid med ILO gikk diskusjonen videre rundt fremtidens arbeidsliv og likestilling.

Nordisk arbeidsliv i støpeskjeen - Les mer…

Det nordiske DNA

Over 90 prosent av nordiske kvinner foretrekker å jobbe utenfor hjemmet, viser ILOs undersøkelse som ble presentert på konferansen Global Gender Dialogue under arbeidsministermøtet i Helsinki. Heldigvis. Nordiske kvinners innsats i arbeidslivet er unik. Kan det da være noe å lære av kvinner fra helt andre deler av verden?

Det nordiske DNA - Les mer…

Tre hovedspor for det norske formannskapet i ministerrådet

Tre hovedspor for det norske formannskapet i ministerrådet

- Dette er spennende, kommenterte statssekretær Christl Kvam til Arbeidsliv i Norden da hun debuterte på Nordisk ministermøte som representant for det kommende norske formannskapet.

Tre hovedspor for det norske formannskapet i ministerrådet - Les mer…

Nordiska män ser inte kvinnors svårigheter i arbetslivet

De nordiska länderna sticker ut med en befolkning som är världens nöjdaste, vilket förklaras med att det finns en starkt förankrad norm för kvinnor att yrkesarbeta och en självklarhet i synen på att deras inkomster är en viktig del av familjens försörjning. Däremot förstår inte männen att kvinnorna har svårare i arbetslivet än dem.

Nordiska män ser inte kvinnors svårigheter i arbetslivet - Les mer…

ILOs Deborah Greenfield: I dialog med Norden om likestilling og fremtidens arbeidsliv

ILOs Deborah Greenfield: I dialog med Norden om likestilling og fremtidens arbeidsliv

Deborah Greenfield var med i overgangsadministrasjonen fra Bush til Obama, var regjeringsadvokat i arbeidsdepartementet, juridisk ekspert i USAs største fagforening og er nå, som visegeneraldirektør, med å ta ILO inn i en ny tid. I møte med nordiske arbeidsministere er Deborah Greenfield imponert over diskusjonen.

ILOs Deborah Greenfield: I dialog med Norden om likestilling og fremtidens arbeidsliv - Les mer…

Alt henger sammen med alt – også Norden

Fokus for nordisk samarbeid 2017 presenteres under tittelen: Et Europa i en brytningstid trenger et sterkt Norden. Så, hva skal til for å bygge og fremme Norden? Økt satsing på kunnskap og deling av viten? Større bevissthet om den nordiske velferdsmodellen? Økt fokus på nordiske verdivalg? Er et mer autoritært arbeidsliv et nordisk veivalg?

Alt henger sammen med alt – også Norden - Les mer…

Henrik Normann i NIB - välfärden behöver också en bankdirektör

Henrik Normann i NIB - välfärden behöver också en bankdirektör

Henrik Normann leder en av de mest framgångsrika nordiska institutionerna, Nordiska investeringsbanken. Den fyller 40 år i år och upprättades med kapital från alla de fem nordiska länderna.

Henrik Normann i NIB - välfärden behöver också en bankdirektör - Les mer…

Er nordiske velferdsstater godt nok forberedt på å møte kriser?

Er nordiske velferdsstater godt nok forberedt på å møte kriser?

Bruker Norden for lite penger på nordisk velferd? Ja, mener Islands nordiske samarbeidsminister Eygló Harðardóttir. Hun ser store muligheter i å løfte samarbeidet om velferd. Derfor støtter hun forslaget om å opprette et Nordisk velferdsforum og et system med felles velferdsindikatorer for å bli bedre beredt til å møte kriser.

Er nordiske velferdsstater godt nok forberedt på å møte kriser? - Les mer…

Nordisk råds sesjon 2016

Nordisk råds sesjon 2016

Her har vi samlet artiklene vi skrev fra Nordisk råds sesjon i København 2016.

Nordisk råds sesjon 2016 - Les mer…

Ålands Britt Lundberg og Norges Erna Solberg spisser nordisk samarbeid 2017

Ålands Britt Lundberg og Norges Erna Solberg spisser nordisk samarbeid 2017

Å fjerne grensehindringene i Norden er en prioritert oppgave for meg, proklamerte Britt Lundberg fra Åland da hun ble valgt til Nordisk Råds president for 2017 på Nordisk Råds sesjon i København 3. november. Grensehindringer er en kjerneoppgave i det nordiske samarbeidet og har høy prioritet også under det norske formannskapet i Nordisk ministerråd i 2017.

Ålands Britt Lundberg og Norges Erna Solberg spisser nordisk samarbeid 2017 - Les mer…

Direkt från Köpenhamn: Nordiska rådet brottas med språkfrågor

Direkt från Köpenhamn: Nordiska rådet brottas med språkfrågor

- Välkomna till vårt nordiska Babels torn, sa den danske litteraturkritikern Klaus Rothstein, när han kvällen innan Nordiska rådets litteraturpris delades ut hade samlat 10 av de 14 kandidaterna i Den Sorte Diamant i Köpenhamn.

Direkt från Köpenhamn: Nordiska rådet brottas med språkfrågor - Les mer…

Jari Lindström må svare for arbeid, likestilling og migrasjon i Nordisk Råd

Jari Lindström må svare for arbeid, likestilling og migrasjon i Nordisk Råd

- Forfriskende! Interessant! sier Finlands arbeids- og justisminister Jari Lindström. Under Finlands formannskap i Nordisk ministerråd er det han som svarer de nordiske parlamentarikerne i Nordisk Råd når arbeid er tema. Langtidsledighet, ungdomsledighet, immigrasjon og likestilling var blant spørsmålene ministeren måtte håndtere. Og hvordan kan vi sammen hevde oss bedre i EU?

Jari Lindström må svare for arbeid, likestilling og migrasjon i Nordisk Råd - Les mer…

Side-alternativer

This is themeComment