Norden
Praktiskt och idogt samarbete präglar Norden
På ett kafé i ankomsthallen på flygplatsen i Reykjavik sitter forskarna Kristin Alsos och Jon Erik Dølvik. De väntar in resten av gruppen från olika nordiska länder som ska ta taxi till Hveragerði, en timmes resa från Keflavik.
Inspirert av TED Talks: nordisk podcast lansert i USA
Nordic Talks er Nordisk Ministerråds egne podcastserie, som nå lanseres som en del av arbeidet med å kaste lys på nordiske verdier på et globalt nivå. Målet er også å skape en varig dialog med resten av verden.
Förnyat avtal om utbildning på Nordkalotten
Sverige, Finland och Norge har gett Stiftelsen Utbildning Nordkalotten finansiering för ytterligare fyra års yrkesutbildning av ungdomar. Sammanlagt kommer 285 ungdomar utbildas varje år.
Nordens regeringar: Alla måste vara med på klimatomställningen
Klimatomställning är inte längre ett val utan en absolut nödvändighet och det kommer att kräva stora förändringar av våra länder, våra medborgare och våra industrier. Det var budskapet från de nordiska statsministrarna vid Nordiska rådets session i Stockholm.
Den mångfacetterade kampen mot sexuella trakasserier
Nu i oktober är det två år sedan den amerikanska skådespelerskan Alyssa Milano skickade ut den första tweeten med hashtaggen #MeToo. Det startade en reaktion som spred sig från twitter och ut till gatorna och in i maktens rum.
Vilka är ödesfrågorna för de nordiska facken?
Vad rör sig i huvudet på en fackförbundsordförande? På NFS kongress i Malmö utmanades de fackliga ledarna att på en minut beskriva vad de såg som den största utmaningen framöver. Här är några av svaren:
Norden, EU och klimatet
På kort tid har det utsetts nya arbetsministrar i tre av de nordiska länderna. I Finland och Danmark skedde det på grund av parlamentsvalen, medan utnämnandet av Ylva Johansson som Sveriges kandidat till EU-kommissionen ledde till ett byte även där.
Timo Harakkas utmaning: att öka sysselsättningen i Finland
Förväntningarna är stora på den nya finländska arbetsministern Timo Harakka. Han har en ovanlig bakgrund för att vara politiker. Ministerposten kom som en överraskning också för honom själv. Tidigare koncentrerade han sig på ekonomi och miljö.
Peter Hummelgaards opgave: At sikre nedslidte tidlig pension
Der er udsigt til store ændringer af det danske arbejdsmarked, hvis beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard kan samle flertal bag sine planer. Fair vilkår for kortuddannede og lavtlønnede er hans hjertesag.
Hållbar turism i en globaliserad värld
Det är inte bara i Venedig som kryssningsfartygen får historiska byggnader att se små ut. Överturism definieras som en situation där konflikter uppstår mellan lokalbefolkningen och besökare på ett turistmål, på grund av en uppfattad överbelastning. De nordiska länderna har visserligen större ytor än de flesta andra länder. Men samtidigt gör allemansrätten att turister kan färdas var de vill – ofta med skador på naturen eller på sig själva som en följd.
Arbeidsliv i Norden
Arbeidsliv i Norden er en nettavis med tekster av journalister og skribenter i de nordiske land. Vår nisje i medieverdenen er å produsere nyheter og artikler om arbeidslivet i et nordisk perspektiv.
Redaksjon
Redaksjonen består av ansvarlig redaktør Björn Lindahl og Line Scheistrøen. Et nettverk av faste frilansjournalister og fotografer finnes i de nordiske landene og de selvstyrte områdene. I tillegg medvirker Kerstin Ahlberg som arbeidsrettsekspert og Lars Bevanger som oversetter.
Paula Lehtomäki vill ha en ny nordisk passunion och ett tydligare Nordiskt ministerråd
Invånarna i Norden måste enkelt kunna identifiera sig och använda digitala tjänster i ett grannland, säger den nya generalsekreteraren för Nordiska ministerrådet. Det gäller att fortsätta leverera på de områden som verklingen berör invånarna.
ILO:s Guy Ryder hittar inspiration på det problemlösande Island
Varför reser ILO:s generaldirektör till Reykjavík som en av de sista städerna han besöker innan organisationen drar igång firandet av sitt 100-årsjubileum? Varför inte Paris eller Rom?
Nordiskt projekt: varför blir så få flickor ingenjörer?
Många av framtidens jobb kommer att handla om digitalisering, att utveckla artificiell intelligens och robotar, samt bioteknik. Men allt för få flickor väljer att studera de ämnen som är viktigast på dessa områden. De nordiska arbetsministrarna vill veta varför.
Dagfinn Høybråten: fasthold nordisk fokus
Norden og nordisk samarbejde er i høj kurs både ude og hjemme, så bevar et højt ambitionsniveau. Sådan lyder det sidste råd til de nordiske parlamenter og regeringer fra Nordisk Ministerråds generalsekretær, Dagfinn Høybråten, som takker af i dag efter seks år på posten.
Samarbetets former i förändring
Det har skett stora och delvis dramatiska ändringar i arbetslivet i Norden vid inledningen av 2019. I Sverige har 4500 arbetsförmedlare varslats, i Finland stiger sjukfråvaron och i Danmark är det från årskiftet bara två fackliga huvudorganisationer i landet.
Gissur Pétursson, departementsråd med termometer och måttstock
Gissur Pétursson jobbade inom den isländska arbetsförmedlingen under drygt tjugo år, men har nu skiftat bete och blivit högste tjänsteman i socialdepartementet. Departementet har precis förändrats så att det kommer att ha fokus på fyra områden; barn, bostadsfrågor, socialförsäkringen och arbetsmarknaden.
Het debatt i Nordiska rådet om anställdas villkor i sjö- och luftfarten
Nordiska rådet uppmanar regeringarna att arbeta aktivt mot social dumpning inom sjöfarten. Men rådet vill inte ta något initiativ till att den nordiska luftfartspolitiken samordnas inom EU. Det blev resultatet efter en het debatt i arbetsmarknadsutskottet under sessionen i Oslo.
Kvinne på topp i Norden
Paula Lehtomäki fra Finland blir ny generalsekretær i Nordisk ministerråd. Hun ble utnevnt 5. september av De nordiske samarbeidsministrene under Sveriges og Margot Wallströms ledelse. Lehtomäki tiltrer jobben i mars 2019.
Side-alternativer