Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Emner i Partene

Partene

Laval-målet: Svenska regeringen vill ge facket mer makt

EU-anpassningen gick för långt när de svenska lagarna ändrades efter EU-domstolens Laval-målet. Det menar den svenska regeringen som nu har gett en utredning i uppdrag att föreslå regler som ska ge fackförbunden bättre möjligheter att bevaka villkoren för utstationerade arbetstagare. Men arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv menar att regeringens ambitioner är oförenliga med EU-rätten.

Laval-målet: Svenska regeringen vill ge facket mer makt - Les mer…

Norska arbetsgivarorganisationen Virke vill ha fler lärlingar

Norska arbetsgivarorganisationen Virke vill ha fler lärlingar

Det är svårt att hitta en bättre förebild för lärlingar än Henrik Tanum. Han bubblar av entusiasm och arbetsvilja. Just nu är han också den norska arbetsgivarorganisationen Virkes ansikte utåt, eftersom han lär sig vad det innebär att sitta i receptionen.

Norska arbetsgivarorganisationen Virke vill ha fler lärlingar - Les mer…

Arbetskonflikt om deltidsanställda stoppar svenska tåg

En tågstrejk i södra Sverige har på nytt satt fokus på frågan om vad konkurrensen om de offentliga kontrakten innebär för leverantörernas anställda, och vilka möjligheter en upphandlande myndighet har att lägga sig i deras arbets- och anställningsvillkor.

Arbetskonflikt om deltidsanställda stoppar svenska tåg - Les mer…

Ólafía Rafnsdóttir: Kvinnorna måste vara med och bestämma lönerna

Ólafía Rafnsdóttir: Kvinnorna måste vara med och bestämma lönerna

Island har blivit känt utomlands för sina starka kvinnliga ledare, men inom arbetslivet har det varit männen som bestämt lönerna. Ólafía B. Rafnsdóttir blev den första kvinnliga ordföranden på 122 år i de handelsanställdas förbund, VR, när hon valdes i fjol.

Ólafía Rafnsdóttir: Kvinnorna måste vara med och bestämma lönerna - Les mer…

Avtal om huvudentreprenörsansvar avvärjde strejk

Ett smått historiskt kollektivavtal om huvudentreprenörsansvar i den svenska byggbranschen slöts på kvällen den 31 mars och avvärjde därmed en strejk som skulle ha satts igång bara några timmar senare. Avtalet innebär att arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier (BI) inrättar en fond som ska garantera lönerna för underentreprenörernas anställda.

Avtal om huvudentreprenörsansvar avvärjde strejk - Les mer…

Kollektivavtalet röstades ned inom det isländska LO

Hälften av fackföreningarna inom den isländska landsorganisationen ASÍ röstade ned det nya kollektivavtalet. ASÍ-ledaren Gylfi Arnbjörnsson säger att ASÍ nu måste undersöka vad som väckte medlemmarnas motstånd.

Kollektivavtalet röstades ned inom det isländska LO - Les mer…

Sture Fjäder utmanar den fackliga kulturen i Finland

Sture Fjäder utmanar den fackliga kulturen i Finland

Satsningar på Norden som en ekonomisk region, sänkta skatter på löneinkomster, en omprioritering av välfärdssamhället – det är bara några av de frågor som finns på akademikerbossen Sture Fjäders agenda för Finland och Norden.

Sture Fjäder utmanar den fackliga kulturen i Finland - Les mer…

Stabilt högtryck i Norge visar arbetslivsbarometer - de flesta trivs

Stabilt högtryck i Norge visar arbetslivsbarometer - de flesta trivs

Ibland kan ett rakt streck vara det mest spännande i ett diagram. När hela havet stormar har den norska arbetslivsbarometern, som fackförbundet YS och Arbeidsforskningsinstituttet samarbetar om, visat på förvånansvärt få förändringar.

Stabilt högtryck i Norge visar arbetslivsbarometer - de flesta trivs - Les mer…

Direkt från Oslo: En blå-blå regering i ett kvinnostyrt land

Efter en lång valrörelse och nästan en månads förhandlingar kom till sist den kommande blå-blåa norska regeringens politiska plattform på bordet. Enligt LO-ledaren innebär den en kraftig högervridning. Men med svenska ögon är det inte så mycket att hetsa upp sig över.

Direkt från Oslo: En blå-blå regering i ett kvinnostyrt land - Les mer…

Borgerlig seger i Norge framgång för fackföreningsfientligt parti

Borgerlig seger i Norge framgång för fackföreningsfientligt parti

Hur kommer arbetslivet att påverkas av att det fackföreningsfientliga Fremskrittspartiet deltar i en borgerlig regering? Under de 40 år som partiet har existerat har kritiken av LO varit en viktig del av partiets valprogram.

Borgerlig seger i Norge framgång för fackföreningsfientligt parti - Les mer…

IF Metall startar jobbförmedling

Det svenska fackförbundet IF Metall startar en egen ”kompetensbank” i alla avdelningar i landet. Tanken är den ska fungera som en arbetsförmedling och förbättra matchningen mellan arbetsgivare i Norden och medlemmar som antingen är arbetslösa eller vill söka sig vidare.

IF Metall startar jobbförmedling - Les mer…

Var femte byggarbetare utstationerad i Sverige

Drygt 18 000 arbetare var i våras utsända av företag från andra länder för att arbeta i Sverige. I bygg- och anläggningssektorn var de utstationerade nästan lika många som en femtedel av Byggnadsarbetareförbundets yrkesverksamma medlemmar. Det visar den första större kartläggningen omfattningen av utstationeringen till Sverige.

Var femte byggarbetare utstationerad i Sverige - Les mer…

Norge har fått sin Laval-dom - men här segrade facket

Norge har fått sin Laval-dom - men här segrade facket

Den 5 mars föll domen i Högsta domstolen i Norge i det som på norska kallas för ”verftsaken”, eller varvsmålet. Domen beskrivs som den viktigaste för LO i nyare tid. För kampen mot social dumping hade en förlust kunnat bli lika avgörande som Laval-målet i Sverige.

Norge har fått sin Laval-dom - men här segrade facket - Les mer…

ILO kritiserar Sverige för hanteringen av Laval-målet

Den svenska Arbetsdomstolen och ”lex Laval” får allvarlig kritik från FN:s fackorgan för arbetslivsfrågor, ILO, i ett yttrande som ger regeringen åtskilligt att tänka på.

ILO kritiserar Sverige för hanteringen av Laval-målet - Les mer…

ILO: Europas unge må få jobb og tilliten må bygges opp

ILO: Europas unge må få jobb og tilliten må bygges opp

ILO skal bidra til at ungdomsgarantien blir satt ut i livet, og at de 6 milliardene EU har bevilget, blir brukt til å hjelpe Europas unge i jobb. ILO får en styrket rolle i å hjelpe kriserammete land i Europa til å bedre de økonomiske, sosiale og politiske følgene av krisa og gjenopprette tillit i landene.

ILO: Europas unge må få jobb og tilliten må bygges opp - Les mer…

Fackliga vägval i en globaliserad tid

Den intressekonflikt mellan arbete och kapital som en gång skapade fackföreningsrörelsen finns kvar, men i vår tid ställs nya krav på fackföreningarna både nationellt och internationellt. Det är temat för en ny forskarantologi.

Fackliga vägval i en globaliserad tid - Les mer…

Direkt från Reykjavik: LO-ledaren går ur Samfylkingin

Har den isländska regeringen gjort tillräckligt för låginkomsttagarna de senaste åren? Nej, säger ledaren för LO-organisationen ASÍ i Island. Ja, säger regeringen.

Direkt från Reykjavik: LO-ledaren går ur Samfylkingin - Les mer…

Finska piloter finner tre fel

Trötta piloter har varit ett av de stora diskussionsämnena det senaste året. Inte för att olyckorna ökat, men för att bestämmelserna om vilo- och arbetstider ska skärpas. Då har debatten tagit fart.

Finska piloter finner tre fel - Les mer…

Leder: Samarbeid under press

Reaksjonene lot ikke vente på seg da nyheten ble sluppet om at ansatte i SAS skulle jobbe lengre for mindre lønn, og det presentert som et fait accompli: konkurs eller aksept. Hvor var det blitt av den nordiske forhandlingsmodellen?

Leder: Samarbeid under press - Les mer…

SAS-aftale vil presse lønnen ned også i andre virksomheder

Flere arbejdsgivere vil spare på lønnen inspireret af SAS-ledelsen, forudser arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen og kalder SAS-ledelsens ultimatum til fagforeningerne for ”unordisk” og ”uhørt brutalt”.

SAS-aftale vil presse lønnen ned også i andre virksomheder - Les mer…

Side-alternativer

This is themeComment