Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Emner i Partene

Partene

Akut redningsaktion for danske langtidsledige

Diskussionen om danske dagpengeregler fortsætter trods politisk indgriben. Kan den socialdemokratisk ledede danske regering acceptere, at op mod 16.000 danske ledige ryger ud af dagpengesystemet til nytår? Det har været et af sommerens varmeste politiske emner.

Akut redningsaktion for danske langtidsledige - Les mer…

Arbetstagarnas representant vann i ILO

Guy Ryder blir den nya generaldirektören för ILO. Han valdes i hård konkurrens med åtta andra kandidater, där Mona Sahlin från Sverige var den enda kvinnan. Guy Ryder har varit vice generalsekreterare och var de nordiska fackens kandidat till posten.

Arbetstagarnas representant vann i ILO - Les mer…

Är Nordens motstånd mot minimilöner osolidariskt?

Lagstadgad minimilön – ska vi ha det? Absolut inte, menar de fackliga organisationerna i Norden, och arbetsgivarorganisationerna håller i allmänhet med. Men ute i Europa har man svårt att förstå deras inställning.

Är Nordens motstånd mot minimilöner osolidariskt? - Les mer…

Nordiske ministere ønsker et åpnere arbeidsliv

Nordiske ministere ønsker et åpnere arbeidsliv

Til tross for krise og arbeidsløshet som biter seg fast, er arbeidsministrenes strategiske fokus å mobilisere flere til arbeidslivet. De legger vekt på at det langsiktig er behov for arbeidskraft, og at alle har rett til å delta på fullverdig vis i arbeids- og samfunnsliv. Utfordringen er å få arbeidslivet med på satsingen.

Nordiske ministere ønsker et åpnere arbeidsliv - Les mer…

Loa Brynjulfsdottir vill försvara kollektivavtalsmodellen

Loa Brynjulfsdottir vill försvara kollektivavtalsmodellen

Loa Brynjulfsdottir är nyvald generalsekreterare för Nordens Fackliga Samorganisation, NFS. Hon ser det som sin första uppgift att trappa upp försvaret av den nordiska kollektivavtalsmodellen. Den utmanas av det mer regelstyrda sättet inom EU att handskas med arbetslivsfrågor.

Loa Brynjulfsdottir vill försvara kollektivavtalsmodellen - Les mer…

Britiske fagforeninger på krigsstien

Britiske fagforeninger på krigsstien

- Dette er bare begynnelsen, sa fagforeningsleder Len McCluskey da nesten to millioner statlig ansatte den 30. november gikk ut i Storbritannias største streik på 30 år. Skoler, sykehus, havner og flyplasser ble rammet. David Camerons regjering kalte streiken uansvarlig og fagforeningene militante, men mer enn 60 prosent av briter støttet streiken. Britiske fagforeninger tror de står foran et veiskille med fornyet støtte og makt.

Britiske fagforeninger på krigsstien - Les mer…

Velferdsstat og partssamarbeid

Velferdsstat og partssamarbeid

Når politikere i Norge og Danmark skal lage nye politiske programformuleringer står samarbeidet med partene i arbeidslivet sentralt. Det gjelder både regjeringsgrunnlaget for den nye danske regjering og det gjelder programmet for det norske formannskapet i Nordisk Ministerråd i 2012.

Velferdsstat og partssamarbeid - Les mer…

Hur tacklar facket den nya debatten om löneskillnaderna?

Hur tacklar facket den nya debatten om löneskillnaderna?

Det senaste decenniet har antalet arbetsdagar som förlorats i arbetskonflikter varit mycket litet. Vilda strejker har nästan helt försvunnit. Samtidigt har skillnaden i löner ökat kraftigt. Men nu bubblar det igen av missnöje. Hur hanterar facket den nya tidsandan?

Hur tacklar facket den nya debatten om löneskillnaderna? - Les mer…

Nærhed skal sikre fagbevægelsens overlevelse

Fagbevægelsen i Norden skal tættere på medlemmerne og levere bedre service for færre penge. Ellers dør den unikke nordiske arbejdsmarkedsmodel, advarer arbejdsmarkedseksperter.

Nærhed skal sikre fagbevægelsens overlevelse - Les mer…

”Förändras eller dö” - om facklig mobilisering och modernisering

”Förändras eller dö” - om facklig mobilisering och modernisering

Från januari 2007 och fram till januari 2011 förlorade facken i Sverige 273 000 medlemmar. Värst drabbat är LO och sämst är anslutningen hos unga och arbetstagare med utländsk bakgrund. Men facken sitter inte stilla och betraktar ett sjunkande medlemstal – tvärtom, de mobiliserar för att nå gamla och nya medlemmar.

”Förändras eller dö” - om facklig mobilisering och modernisering - Les mer…

Fagbevegelsen og den nye tidsånden

Fagbevegelsen og den nye tidsånden

Inspirerte av den arabiske våren har demonstranter okkupert gater og torg også i USA og Europa. De har satt fokus på at det er store forskjeller mellom den rikeste prosenten og alle de andre, selv i de vestlige landene. Norden har lange tradisjoner for et samarbeid om utviklingen i samfunns- og arbeidsliv. Men fagbevegelsen i nordiske land taper oppslutning. Det kan true legitimiteten deres og forrykke balansen som den nordiske modellen bygger på.

Fagbevegelsen og den nye tidsånden - Les mer…

Medlemsflugt fra fagbevægelsen presser aftalesystemet

Danskerne – især unge mænd - dropper fagforeningen i rekordtempo, viser nye tal. Eksperter forudser, at det kan underminere arbejdsmarkedsparternes selvregulering – den såkaldte flexicurity-model.

Medlemsflugt fra fagbevægelsen presser aftalesystemet - Les mer…

Ny norsk giv med satsing på jobb til funksjonshemmede

Funksjonshemmedes organisasjoner og partene i arbeidslivet var rause med rosende ord da arbeidsminister Hanne Bjurstrøm og barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken presenterte ”Jobbstrategi for personer med nedsatt funksjonsevne” i tilknytning til at Statsbudsjettet 2012 ble lagt frem 6.oktober.

Ny norsk giv med satsing på jobb til funksjonshemmede - Les mer…

Finland söker ny lönemodell

Den finländska arbetsmarknadens parter söker med ljus och lykta efter en ny förhandlingsmodell. Eller rättare sagt: fackförbunden försöker på allt sätt övertyga arbetsgivarna om att en 40 år gammal arbetsmarknadsinstitution fortfarande har ett värde.

Finland söker ny lönemodell - Les mer…

Sverige täpper till lucka i utstationeringslagen

Sist av de nordiska länderna ska nu även Sverige införa regler om anmälningsskyldighet för utländska företag som utstationerar arbetstagare till landet. De ska också utse en kontaktperson i Sverige. Förslagen finns i en promemoria som Arbetsmarknadsdepartementet skickade på remiss i juli.

Sverige täpper till lucka i utstationeringslagen - Les mer…

TCO:s Eva Nordmark: Facket måste vara relevant för den tid vi lever i

TCO:s Eva Nordmark: Facket måste vara relevant för den tid vi lever i

- Fackets uppgift är att vara relevant för dagens arbetsliv som skiljer sig väsentligt från den tid då mina föräldrar började arbeta. Men de grundläggande värderingarna är de samma. Nu som alltid handlar facket om drömmen om frihet, utveckling och möjlighet till ett bra liv, säger Eva Nordmark, nyvald ordförande för en av världens största tjänstemannaorganisationer, TCO, som organiserar 15 fackförbund med 1,2 miljoner medlemmar.

TCO:s Eva Nordmark: Facket måste vara relevant för den tid vi lever i - Les mer…

Rätten till ostörd fritid fackligt krav i Sverige

Rätten till ostörd fritid fackligt krav i Sverige

I höstens avtalsrörelse kommer Unionen, Sveriges största tjänstemannafack, att driva frågan om rätten till ostörd fritid. Det blev en av tre prioriterade frågor när medlemmarna fick bestämma vad som är viktigt att kämpa för just nu.

Rätten till ostörd fritid fackligt krav i Sverige - Les mer…

Unikt kollektivavtal för bemanningsbranschen i Sverige

Bemanningsbranschen i Sverige har gyllene tider. Under sista kvartalet 2010 visade branschen på en ökning av omsättningen med 42 procent jämfört med samma period 2009. Samtidigt väcker bemanningsbranschen motstridiga känslor och under senaste avtalsrörelsen var bemanning en av de hetaste frågorna.

Unikt kollektivavtal för bemanningsbranschen i Sverige - Les mer…

Vikarbyråene: Gjøkunge i norsk arbeidsliv?

I år implementeres vikarbyrådirektivet som skal bedre arbeidskraftsmobiliteten og legge til rette for vikarbyråer som bedrifter. Det nedfeller dessuten krav til likebehandling av fast ansatte og arbeidstakere rekruttert gjennom vikarbyråer. Men vet vi nok om vikarbyråer som fenomen? Er de nordiske velferdssamfunnene klar for en slik aktør?

Vikarbyråene: Gjøkunge i norsk arbeidsliv? - Les mer…

Arbeidsgivernes mann i den europeiske dialogen

Arbeidsgivernes mann i den europeiske dialogen

Vil arbeidsmarkedets parter komme til enighet om arbeidstidsdirektivet, slik de for eksempel klarte å enes om avtalen om stress? Forpostfektningene er begynt, men ennå vet ingen hvordan den saken vil ende. Den sosiale dialogen er uansett tildelt en rolle i politikkutviklingen i Europa.

Arbeidsgivernes mann i den europeiske dialogen - Les mer…

Side-alternativer

This is themeComment