Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Emner i Partene

Partene

Stagnation för jämställdheten i Norden men allt fler kvinnliga ledare inom arbetslivet

Det blev ingen ändring samlat sett för de nordiska kvinnorna i fördelningen av makten under det gångna året. Men det har skett en ytterligare polarisering mellan länderna, visar Arbeidsliv i Nordens jämställdhetsbarometer. Den 8 mars varje år ser vi om det är en man eller kvinna på 24 olika maktpositioner i varje land. 200 poäng delas ut och full jämställdhet innebär att kvinnorna får 100 poäng. I år fick de 64.

Stagnation för jämställdheten i Norden men allt fler kvinnliga ledare inom arbetslivet - Les mer…

Ut ur fackbastun – in med jämställdhet!

Ut ur fackbastun – in med jämställdhet!

Finland har kanske varit sämst i Norden på facklig jämställdhet. Men det har blivit bättre. Tiden för bastubad och supande i manliga sällskap är slut. Nu har det öppnats upp för kvinnor i de finländska fackliga organisationerna, också på toppnivå. "Det finns fortfarande strukturer som ger mansdominans i finländsk politik och arbetsliv", säger Marianne Laxén och Päivi Niemi-Laine, ordförande för JHL. Men det ska väl inte vara nödvändigt att uppföra sig som en man för att få posterna.

Ut ur fackbastun – in med jämställdhet! - Les mer…

Kvinnorna och makten på arbetsmarknaden

Kvinnorna och makten på arbetsmarknaden

Fordelingen av maktposisjoner i samfunnet har ikke forandret seg samlet sett i Norden, viser AINs likestillingsbarometer 2017. Men stadig flere kvinner topper maktposisjonene i fagbevegelsen, arbeidsgiverorganisasjonene og arbeidsdepartementene. Finland har kanske varit sämst i Norden på facklig jämställdhet. Men det har blivit bättre. Tiden för bastubad och supande i manliga sällskap är slut.

Kvinnorna och makten på arbetsmarknaden - Les mer…

Þorsteinn Víglundsson: Vill lagstifta om likalönsstandard

Den nya social- och jämställdhetsministern på Island, Þorsteinn Víglundsson, ska införa en alldeles ny arbetsmarknadspolitik byggd på den nordiska modellen. Han ska också presentera ett lagförslag om inledandet av likalönsstandarden. Þorsteinn känner bra till arbetsmarknaden eftersom han tidigare har jobbat som verkställande direktör för näringslivsorganisationen Samtök atvinnulífsins, SA.

Þorsteinn Víglundsson: Vill lagstifta om likalönsstandard - Les mer…

Jyrki Katainen: Populismen hotar stabiliteten och riskerar att öka arbetslösheten

Jyrki Katainen: Populismen hotar stabiliteten och riskerar att öka arbetslösheten

EU-kommissionens vice ordförande, med ansvar för sysselsättning, tillväxt, investeringar och konkurrenskraft, angriper populismen, talar sig varm för den cirkulära ekonomin och försvarar den sociala pelaren i EU, i en intervju med Arbeidsliv i Norden.

Jyrki Katainen: Populismen hotar stabiliteten och riskerar att öka arbetslösheten - Les mer…

ILOs Deborah Greenfield: I dialog med Norden om likestilling og fremtidens arbeidsliv

ILOs Deborah Greenfield: I dialog med Norden om likestilling og fremtidens arbeidsliv

Deborah Greenfield var med i overgangsadministrasjonen fra Bush til Obama, var regjeringsadvokat i arbeidsdepartementet, juridisk ekspert i USAs største fagforening og er nå, som visegeneraldirektør, med å ta ILO inn i en ny tid. I møte med nordiske arbeidsministere er Deborah Greenfield imponert over diskusjonen.

ILOs Deborah Greenfield: I dialog med Norden om likestilling og fremtidens arbeidsliv - Les mer…

Ny barometer tar pulsen på medbestämmandet i Norge

Ny barometer tar pulsen på medbestämmandet i Norge

Uppfattningen av hur stort inflytande man har på sin egen arbetssituation har rasat i Norge. På sju år har andelen som anser att de har ett stort inflytande minskat från 89 procent till 77 procent. Importerade ledarskapsmodeller får skulden.

Ny barometer tar pulsen på medbestämmandet i Norge - Les mer…

Martti Ahtisaari: Vem skulle väl rösta på socialdemokraterna – som kapats av fackrörelsen?

Martti Ahtisaari: Vem skulle väl rösta på socialdemokraterna – som kapats av fackrörelsen?

Här är boken som upprör facket i Finland. Den tidigare presidenten och fredspristagaren Martti Ahtisaari tar avstånd från både fackföreningsrörelsen och sitt tidigare parti SDP. Vem skulle rösta på dem? funderar han. De förstör ju välfärdssamhället...

Martti Ahtisaari: Vem skulle väl rösta på socialdemokraterna – som kapats av fackrörelsen? - Les mer…

FFC-ordföranden Jarkko Eloranta: Det kan inte vara bra för Finland att finnarna blir fattigare

FFC-ordföranden Jarkko Eloranta: Det kan inte vara bra för Finland att finnarna blir fattigare

Sedan juni i år styrs den största fackliga organisationen i Finland, FFC (eller SAK på finska) av Jarkko Eloranta. I en porträttintervju med Arbeidsliv i Norden angriper han regeringens politik inom arbetslivsområdet för att för ensidigt koncentrera sig om att göra den finska arbetskraften billigare.

FFC-ordföranden Jarkko Eloranta: Det kan inte vara bra för Finland att finnarna blir fattigare - Les mer…

Carola Lemne: Fremtidsoptimist på vegne av Sveriges næringsliv

Carola Lemne: Fremtidsoptimist på vegne av Sveriges næringsliv

Carola Lemne er fremst blant likemenn i Svenskt Näringsliv og talskvinne for 60 000 små og store foretak. Lavere kostnader for arbeidsgiverne er hennes oppskrift for å få flere nyankomne i arbeid. Startjobb med lavere lønn og lavere skatt gir mer i posen til både arbeidsgivere og arbeidstakere.

Carola Lemne: Fremtidsoptimist på vegne av Sveriges næringsliv - Les mer…

Arbetskonflikt på isländskt smältverk - ett hot mot landets avtalsmodell?

I mer än ett år har en infekterad arbetstvist pågått mellan facket och arbetsgivarna på Rio Tinto Alcans isländska smältverk Isal. De anställda har två gånger hotat med strejk, men har i sista stund avstått på grund av rädslan för att smältverket ska läggas ned.

Arbetskonflikt på isländskt smältverk - ett hot mot landets avtalsmodell? - Les mer…

Nu sätts den svenska avtalsmodellen på prov

2016 sätts svensk lönebildning på sitt svåraste prov på flera decennier. Avtal ska slutas för cirka tre miljoner löntagare, men LO förbunden är splittrade och olika krav från olika förbund och branscher riskerar att slå sönder den snart tjugoåriga tradition där industrin varit norm för löneökningarna.

Nu sätts den svenska avtalsmodellen på prov - Les mer…

Jari Lindström: Arbetsministern som bytte sida

Jari Lindström: Arbetsministern som bytte sida

Jari Lindström var för några år sedan en arbetslös pappersarbetare på en bruksort utan framtid. I dag är han arbetsminister och justitieminister i den finländska regeringen som planerar att slopa många förmåner. Lindström tvingas försvara beslut han för en kort tid sedan nog hade kämpat emot.

Jari Lindström: Arbetsministern som bytte sida - Les mer…

Lizette Risgaard, ny LO-formand: vil kæmpe for den nordiske aftalemodel

Lizette Risgaard, ny LO-formand: vil kæmpe for den nordiske aftalemodel

Dansk fagbevægelses nyvalgte førstedame, Lizette Risgaard, er varm fortaler for nordisk samarbejde og har allerede vist, at hun vil kæmpe til det sidste for at forsvare den nordiske aftalemodel.

Lizette Risgaard, ny LO-formand: vil kæmpe for den nordiske aftalemodel - Les mer…

Allt färre svenskar vill köpa eller utföra svarta jobb

Allt färre svenskar vill köpa eller utföra svarta jobb

Nästan tre gånger så många svenskar har idag en negativ hållning till svarta jobb jämfört med för sex år sedan. En förklaring till de ändrade attityderna är skatteavdraget för husarbete som infördes 2007 och 2008. Nu minskar regeringen avdragsrätten och kritikerna varnar för att det svarta arbetet kan öka.

Allt färre svenskar vill köpa eller utföra svarta jobb - Les mer…

Konflikt mellem jagt på sort arbejde og privatlivets fred

Konflikt mellem jagt på sort arbejde og privatlivets fred

Den danske regering vil forbyde jagt på sort arbejde i private haver. Arbejdsmarkedets parter og oppositionen frygter mere social dumping.

Konflikt mellem jagt på sort arbejde og privatlivets fred - Les mer…

Fælles linje skal afbøde EU-pres på den nordiske model

Fælles linje skal afbøde EU-pres på den nordiske model

At bevare den unikke nordiske aftalemodel vil kræve tilpasninger og fælles fodslag. Det var vurderingen hos den danske beskæftigelsesminister, danske EU-politikere og arbejdsmarkedets parter ved en konference med udgangspunkt i en ny rapport om den nordiske aftalemodel og EU.

Fælles linje skal afbøde EU-pres på den nordiske model - Les mer…

Europeisk arbetsrätt så komplex att rättssäkerheten är i fara

Domstolarna har fått en större roll i det arbetsrättsliga systemet på bekostnad av politiker och arbetsmarknadens parter. Det börjar bli så svårt för arbetsgivare och fackföreningar att veta vad som gäller, att rättssäkerheten är i fara. Det framgår av en ny antologi från Nordiska ministerrådet.

Europeisk arbetsrätt så komplex att rättssäkerheten är i fara - Les mer…

Direkte fra København: Ikke en eneste folkevalgt i magteliten

Fagforeningsledere og erhvervslivets topchefer sidder solidt på magten i Danmark og har mere indflydelse end politikere, viser en ny kortlægning. Det har både fordele og ulemper.

Direkte fra København: Ikke en eneste folkevalgt i magteliten - Les mer…

Island riskerar generalstrejk i juni

Island riskerar generalstrejk i juni

Strejker pågår på Island med allt fler fackföreningar som varslar om strejk. Generalstrejk bryter ut i juni om förhandlingsparterna inte har kommit fram till ett kollektivavtal. Strejkerna har redan nu blivit den största arbetsmarknadskonflikten på Island under de senaste 25 åren.

Island riskerar generalstrejk i juni - Les mer…

Side-alternativer

This is themeComment