Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Emner i Partene

Partene

Mindsteløn - noe for Norden?

Mindsteløn - noe for Norden?

Mens den nordiske fagbevægelse ser lovbestemt mindsteløn som en katastrofe, ser lønmodtagere i mange andre EU-lande en lovbestemt mindsteløn som et værn mod social dumping. Vi er nødt til at gå ind i diskussionen om lovbestemt ligeløn, så alle kan blive mere klar på styrkerne i det kollektive aftalesystem, vi har i Norden, siger Bente Sorgenfrey, formand for den samlede fagbevægelse i Norden.

Mindsteløn - noe for Norden? - Les mer…

Minstelønn – mulighet eller trussel?

Drop berøringsangsten og bli med i kampen om lovbestemt minstelønn i EU, er brannfakkelen Bente Sorgenfrey kaster inn i debatten som ny leder for Nordens faglige samorganisasjon, NFS. Er berøringsangst problemet, eller er lovfestet minstelønn en reell trussel mot den nordiske modellen? Arbeidsliv i Norden tar utfordringen og starter diskusjonen i månedens tema i fokus.

Minstelønn – mulighet eller trussel? - Les mer…

Appel til Norden: drop modstanden mod at diskutere mindsteløn

Appel til Norden: drop modstanden mod at diskutere mindsteløn

Norden skal holde op med at se lovbestemt mindsteløn i EU som et farvel til den nordiske model. Lær af Norge, opfordrer den nordiske fagbevægelses sammenslutning, NFS, og danske arbejdsmarkedseksperter.

Appel til Norden: drop modstanden mod at diskutere mindsteløn - Les mer…

Minimilöner kan bli fråga på Europafackets kongress

Minimilöner kan bli fråga på Europafackets kongress

Nästan alla europeiska länder har nu lagstadgade minimilöner. Vid årsskiftet införde Tyskland en lägsta lön på 8,50 euro per timma. Men de nordiska länderna håller fast vid avtalsmodellen.

Minimilöner kan bli fråga på Europafackets kongress - Les mer…

Norsk modell för minimilöner sprids till allt fler branscher

Norsk modell för minimilöner sprids till allt fler branscher

Den 1 februari allmängiltigförklarades delar av kollektivavtalet inom den norska fiskeindustrin, så att lönevillkoren gäller för hela landet. Två dagar senare var det dags för elinstallatörerna. Den norska modellen för minimilöner får allt större stöd.

Norsk modell för minimilöner sprids till allt fler branscher - Les mer…

Transport ser på minimilöner för att begränsa social dumping i Sverige

Transport ser på minimilöner för att begränsa social dumping i Sverige

I Sverige är motståndet mot lagstadgad minimilön kompakt. Men inom transportbranschen har parterna börjat diskutera allmängiltigförklaring av avtalet. Orsaken är den dumpning av löner och arbetsvillkor som förekommer i den fria rörlighetens spår.

Transport ser på minimilöner för att begränsa social dumping i Sverige - Les mer…

Hotell hotas av hyrestjänst

Hotell hotas av hyrestjänst

Nya digitala tjänster som sammanför köpare och säljare tar över allt mer av traditionell affärsverksamhet. Den mest framgångsrika av dem alla är amerikanska Airbnb som hjälper folk att hyra ut sina lägenheter. Hotellbranschen kämpar emot.

Hotell hotas av hyrestjänst - Les mer…

Politisk opråb: Gør Norden til vækstcenter for deleøkonomi

Politisk opråb: Gør Norden til vækstcenter for deleøkonomi

Norden kan blive et blomstrende center for deleøkonomiske eksperimenter til gavn for hele samfundet, men politikerne sover i timen, vurderer den radikale politiker Charlotte Fischer, som sidder i Rådet for Bæredygtig Erhvervsudvikling, Trængselskommissionen og er medlem af regionsrådet i Region Hovedstaden.

Politisk opråb: Gør Norden til vækstcenter for deleøkonomi - Les mer…

Gerd Kristiansen: norsk LO-leder med stål i ryggen

Gerd Kristiansen: norsk LO-leder med stål i ryggen

Lufta dirrer. Lederen for den største arbeidstakerorganisasjonen i Norge er kraftig provosert over den blåblå regjeringens arbeidslivspolitikk, over mangel på samarbeid og over forslaget til ny arbeidsmiljølov som gir arbeidsgiverne økt rett til å ansette midlertidig. Engasjementet bølger gjennom rommet.

Gerd Kristiansen: norsk LO-leder med stål i ryggen - Les mer…

Direkt från Mariehamn: Sjuksköterskorna strejkar

Sjuksköterskorna på Åland har satt ner foten – med besked. Den 20 november gick de ut i strejk, inte ens skyddsarbete tillåts, och vid Ålands enda sjukhus kämpar man nu för att kunna ge ålänningarna hyfsad om än vingklippt vård.

Direkt från Mariehamn: Sjuksköterskorna strejkar - Les mer…

Laval-målet: Svenska regeringen vill ge facket mer makt

EU-anpassningen gick för långt när de svenska lagarna ändrades efter EU-domstolens Laval-målet. Det menar den svenska regeringen som nu har gett en utredning i uppdrag att föreslå regler som ska ge fackförbunden bättre möjligheter att bevaka villkoren för utstationerade arbetstagare. Men arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv menar att regeringens ambitioner är oförenliga med EU-rätten.

Laval-målet: Svenska regeringen vill ge facket mer makt - Les mer…

Norska arbetsgivarorganisationen Virke vill ha fler lärlingar

Norska arbetsgivarorganisationen Virke vill ha fler lärlingar

Det är svårt att hitta en bättre förebild för lärlingar än Henrik Tanum. Han bubblar av entusiasm och arbetsvilja. Just nu är han också den norska arbetsgivarorganisationen Virkes ansikte utåt, eftersom han lär sig vad det innebär att sitta i receptionen.

Norska arbetsgivarorganisationen Virke vill ha fler lärlingar - Les mer…

Arbetskonflikt om deltidsanställda stoppar svenska tåg

En tågstrejk i södra Sverige har på nytt satt fokus på frågan om vad konkurrensen om de offentliga kontrakten innebär för leverantörernas anställda, och vilka möjligheter en upphandlande myndighet har att lägga sig i deras arbets- och anställningsvillkor.

Arbetskonflikt om deltidsanställda stoppar svenska tåg - Les mer…

Ólafía Rafnsdóttir: Kvinnorna måste vara med och bestämma lönerna

Ólafía Rafnsdóttir: Kvinnorna måste vara med och bestämma lönerna

Island har blivit känt utomlands för sina starka kvinnliga ledare, men inom arbetslivet har det varit männen som bestämt lönerna. Ólafía B. Rafnsdóttir blev den första kvinnliga ordföranden på 122 år i de handelsanställdas förbund, VR, när hon valdes i fjol.

Ólafía Rafnsdóttir: Kvinnorna måste vara med och bestämma lönerna - Les mer…

Avtal om huvudentreprenörsansvar avvärjde strejk

Ett smått historiskt kollektivavtal om huvudentreprenörsansvar i den svenska byggbranschen slöts på kvällen den 31 mars och avvärjde därmed en strejk som skulle ha satts igång bara några timmar senare. Avtalet innebär att arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier (BI) inrättar en fond som ska garantera lönerna för underentreprenörernas anställda.

Avtal om huvudentreprenörsansvar avvärjde strejk - Les mer…

Kollektivavtalet röstades ned inom det isländska LO

Hälften av fackföreningarna inom den isländska landsorganisationen ASÍ röstade ned det nya kollektivavtalet. ASÍ-ledaren Gylfi Arnbjörnsson säger att ASÍ nu måste undersöka vad som väckte medlemmarnas motstånd.

Kollektivavtalet röstades ned inom det isländska LO - Les mer…

Sture Fjäder utmanar den fackliga kulturen i Finland

Sture Fjäder utmanar den fackliga kulturen i Finland

Satsningar på Norden som en ekonomisk region, sänkta skatter på löneinkomster, en omprioritering av välfärdssamhället – det är bara några av de frågor som finns på akademikerbossen Sture Fjäders agenda för Finland och Norden.

Sture Fjäder utmanar den fackliga kulturen i Finland - Les mer…

Stabilt högtryck i Norge visar arbetslivsbarometer - de flesta trivs

Stabilt högtryck i Norge visar arbetslivsbarometer - de flesta trivs

Ibland kan ett rakt streck vara det mest spännande i ett diagram. När hela havet stormar har den norska arbetslivsbarometern, som fackförbundet YS och Arbeidsforskningsinstituttet samarbetar om, visat på förvånansvärt få förändringar.

Stabilt högtryck i Norge visar arbetslivsbarometer - de flesta trivs - Les mer…

Direkt från Oslo: En blå-blå regering i ett kvinnostyrt land

Efter en lång valrörelse och nästan en månads förhandlingar kom till sist den kommande blå-blåa norska regeringens politiska plattform på bordet. Enligt LO-ledaren innebär den en kraftig högervridning. Men med svenska ögon är det inte så mycket att hetsa upp sig över.

Direkt från Oslo: En blå-blå regering i ett kvinnostyrt land - Les mer…

Borgerlig seger i Norge framgång för fackföreningsfientligt parti

Borgerlig seger i Norge framgång för fackföreningsfientligt parti

Hur kommer arbetslivet att påverkas av att det fackföreningsfientliga Fremskrittspartiet deltar i en borgerlig regering? Under de 40 år som partiet har existerat har kritiken av LO varit en viktig del av partiets valprogram.

Borgerlig seger i Norge framgång för fackföreningsfientligt parti - Les mer…

Side-alternativer

This is themeComment