Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Emner i Seniorer

Seniorer

Unge og seniorer deler job-barrierer viser nordisk forskning

Der er ofte mange barrierer for job, hvis man står uden for arbejdsmarkedet, og uanset om man er ung eller ældre er mange af barriererne ens. Det skal beskæftigelsespolitikkerne i Norden i højere grad afspejle, anbefaler ny rapport.

Unge og seniorer deler job-barrierer viser nordisk forskning - Les mer…

Kvinnolönerna ökar – men skillnaden i livsinkomster står still

Kvinnolönerna ökar – men skillnaden i livsinkomster står still

I ett livsperspektiv har svenska kvinnor i genomsnitt 77,7 procent av männens totala inkomster – en skillnad som varit oförändrad sedan 1995 och som i snitt betyder 3,2 miljoner kronor. Och myndigheterna bidrar till den utvecklingen, konstaterar Kommissionen för jämställda livsinkomster i sin första rapport.

Kvinnolönerna ökar – men skillnaden i livsinkomster står still - Les mer…

Dansk reform af folkepension gør op med ligheden

Dansk reform af folkepension gør op med ligheden

Man skal have ret til tidligere pension end andre, hvis man har været på arbejdsmarkedet, siden man var teenager, mener regeringen. Fagbevægelsen jubler, mens arbejdsgivere og andre har forbehold.

Dansk reform af folkepension gør op med ligheden - Les mer…

- Jeg arbejder så længe som muligt

- Jeg arbejder så længe som muligt

64-årige Jan Hansen har arbejdet, siden han som 17-årig kom i lære i et tømrerfirma. Han har været gennem en knæoperation og venter på den næste men længes ikke efter pension.

- Jeg arbejder så længe som muligt - Les mer…

- Jeg skulle have omskolet mig

- Jeg skulle have omskolet mig

60-årige Lone Høgh har spist smertestillende piller i årevis for at klare sit fysisk krævende arbejde i landbruget. Nu har hun sagt op for at nå et rart otium med mand og hund.

- Jeg skulle have omskolet mig - Les mer…

Danskere skal arbejde længere - som nordmænd og svenskere

Nordmænd og svenskere arbejder længere end danskere, blandt andet fordi deres pension bliver større for hvert ekstra år på arbejdsmarkedet. Det er én af i alt 11 gode erfaringer med at fastholde seniorer i arbejde, som bliver fremhævet i en ny analyse.

Danskere skal arbejde længere - som nordmænd og svenskere - Les mer…

Britt Östlund: Teknik är skapad av människor - därför kan den påverkas

Britt Östlund: Teknik är skapad av människor - därför kan den påverkas

80-åringar är betydligt mer olika än 40-åringar, ändå betraktas ofta äldre som en homogen grupp utan särskilda kunskaper om teknikanvändning. Det begränsar innovationer och påverkar hur välfärdsteknik utformas för äldre, konstaterar Britt Östlund, professor vid KTH med fokus på äldre och välfärdsteknologi.

Britt Östlund: Teknik är skapad av människor - därför kan den påverkas - Les mer…

Gamle, folk og politikk

Færøyene vil lokke kvinner hjem. Øyriket har kvinneunderskudd. Som i mange utkantstrøk i Norden er befolkningssammensetningen i ubalanse, de unge trekkes til urbane strøk, og de eldre blir eldre. «Hundreårsbølgen treffer Nordens arbeidsliv» er tema i AIN nr 1 2017. Kan migranter tette hullene i arbeidsmarkedet i utkantNorden når helse- og omsorgsoppgavene vokser?

Gamle, folk og politikk - Les mer…

Flyktingar ger nytt liv åt finska Punkalaidun, känt för sina likkistor

Flyktingar ger nytt liv åt finska Punkalaidun, känt för sina likkistor

Vägen till Punkalaidun är vacker, men förrädiskt krokig och hal vintertid. Det här är långt ute på landet. Vi ska möta en åldrande befolkning i en finsk kommun som välkomnar invandring med nya metoder.

Flyktingar ger nytt liv åt finska Punkalaidun, känt för sina likkistor - Les mer…

Vappu Berggren: Det är klart - världen har förändrats på 100 år

Vappu Berggren: Det är klart - världen har förändrats på 100 år

- Ståhlberg, Relander, Svinhufvud, Kallio, Ryti, Mannerheim, Paasikivi, Kekkonen, Koivisto, Ahtisaari, Halonen och Niinistö!

Vappu Berggren: Det är klart - världen har förändrats på 100 år - Les mer…

Nytt IA-avtal om sjuklöner undertecknat i Norge

Arbetsmarknadens parter och den norska regeringen har förlängt IA-avtalet fram till 2018. Mindre byråkrati utlovas i kampen för att få ned sjukfrånvaron, att få fler in i arbetslivet och att få folk att förlänga sin yrkesverksamhet .

Nytt IA-avtal om sjuklöner undertecknat i Norge - Les mer…

Arbetsmiljön viktig när svenskar föreslås jobba längre

Den 9 april presenterade pensionsutredningen sitt slutbetänkande ”Åtgärder för ett längre arbetsliv”. Utgångspunkten är att när vi lever vi längre behöver vi arbeta längre och förslaget innebär att det utformas en rörlig ”riktålder” för pensionen som kopplas till medellivslängden.

Arbetsmiljön viktig när svenskar föreslås jobba längre - Les mer…

ILO: Ungdomarna får inte fler jobb trots att de äldre slutar

ILO: Ungdomarna får inte fler jobb trots att de äldre slutar

Europa måste tackla den ökande ungdomsarbetslösheten samtidigt som befolkning blir allt äldre. Det kan verka paradoxalt att de unga inte tar över de jobb som blir lediga – men det är det som sker enligt arbetslivsorganisationen ILO, som den 8-11 april håller en stor konferens i Oslo.

ILO: Ungdomarna får inte fler jobb trots att de äldre slutar - Les mer…

Seniorene i Norden vil jobbe lenger

Nordiske kvinner og menn jobber lenger enn sine kolleger i Europa ellers, og avgangsalderen fra arbeidslivet øker. Men det er forskjeller også mellom de nordiske landene. Danmark har de siste årene sett på Sverige og Norge som foregangsland når det gjelder sysselsettingen blant eldre. Hva skyldes forskjellene, og hvilke faktorer driver utviklingen som viser at flere vil jobbe lenger?

Seniorene i Norden vil jobbe lenger - Les mer…

Alder ingen hindring

Alder ingen hindring

Vi må avlive mytene om eldre i arbeid. Oppfordringen kom på EUs åpningskonferanse for ”Det europeiske året for aktiv aldring og solidaritet mellom generasjonene 2012”. Allerede om fem år blir det færre yngre i arbeidsmarkedet enn personer som står utenfor, påpekte Danmarks arbeidsminister, Mette Frederiksen.

Alder ingen hindring - Les mer…

Generationerna växer isär varnar Finlands omsorgsminister

Generationerna växer isär varnar Finlands omsorgsminister

Det är aldrig för sent att bli engagerad i samhället, men Finlands omsorgsminister Maria Guzenina-Richardson upplever att utvecklingen går åt fel håll. Den förväntade livslängden ökar, livskvaliteten förbättras och de gyllene åren blir bara fler.

Generationerna växer isär varnar Finlands omsorgsminister - Les mer…

Leder: Det gode liv som hundreåring

Det gode liv som hundreåring er foreløpig for de ytterst få, men i år blir de første fra etterkrigsgenerasjonen 67 år. Det markerer et tidsskille. Allerede i 2017 vil det i Europa være færre i arbeidslivet enn det er mennesker utenfor arbeidsmarkedet. Det er nå aktiv aldring blir brennaktuelt.

Leder: Det gode liv som hundreåring - Les mer…

Aktive eldre og solidaritet mellom generasjoner

Aktive eldre og solidaritet mellom generasjoner

Aldri tidligere i historien har så mange levd så lenge og vært så friske i så høye aldre som i dag. Om få år vil det bli langt flere 100-åringer, og folk som lever 20-30 år etter å ha pensjonert seg. Det er dette bildet som både gleder og uroer. Er Europa forberedt?

Aktive eldre og solidaritet mellom generasjoner - Les mer…

Äldre ska uppmuntras att arbeta högre upp i åldrarna

Äldre ska uppmuntras att arbeta högre upp i åldrarna

Fler måste uppmuntras att arbeta högre upp i åldrarna och man bör också vara beredd att omskola sig eller byta yrke eller karriär under ett yrkesliv. Det var budskapet från statsminister Fredrik Reinfeldt när han träffade journalister några dagar innan ”Northern Future Forum” samlade nio statschefer i Stockholm

Äldre ska uppmuntras att arbeta högre upp i åldrarna - Les mer…

Flextid nyckeln till längre arbetsliv

Flextid nyckeln till längre arbetsliv

Folk är intresserade av att jobba längre om de bara får en möjlighet att anpassa jobbet till vad de klarar av. En ny undersökning visar att flexibla arbetslösningar ökar intresset. I Finland får forskningen stöd i praktiken.

Flextid nyckeln till längre arbetsliv - Les mer…

Side-alternativer

This is themeComment