Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Emner i Norden

Norden

Nordisk aktivitet under Islands formannskap

Hvordan er reglene for foreldrepermisjon i de nordiske landene? Hvordan påvirker uttak av omsorgspermisjon lønnsutvikling og arbeidsdeltakelse for kvinner og menn? Dette er blant de spørsmål som vil bli diskutert denne høsten under Islands formannskap i Nordisk Ministerråd.

Nordisk aktivitet under Islands formannskap - Les mer…

Nye arbeidsministere i tre nordiske land

Norden har siden april fått tre nye ministere med ansvar for arbeidsliv: Island har fått ny regjering, mens det i Danmark og Finland har vært ministerskifte.

Nye arbeidsministere i tre nordiske land - Les mer…

Den bästa forskningen griper tag i människorna

Den senaste arbetslivsforskningen i Norden visar att det sker stora ändringar i hur verksamheter organiseras. Det gäller framförallt det som kallas det gränslösa arbetslivet, där arbetstiderna blivit flexiblare och jobbet och fritiden flyter ihop. Men vilka konsekvenser får det på längre sikt?

Den bästa forskningen griper tag i människorna - Les mer…

Krisen lättare hantera med nordisk modell

Arbetsförmedlingarna i Norden är i alarmberedskap. De närmaste månaderna kommer att vara kritiska för att begränsa ökningen av arbetslösheten och förhindra att den biter sig fast. Men tillförsikten är stor till att den nordiska modellen kommer att göra det lättare att ta sig igenom krisen, jämfört med länder utan motsvarande samarbetstradition mellan arbetsmarknadens parter och regeringarna.

Krisen lättare hantera med nordisk modell - Les mer…

Det har varit ett år fyllt av jubileer i Finland

År 2008 och 2009 är fyllda av program kring Finlands separation från Sverige för 200 år sedan. I år har också Svenska Finlands folkting fått fira ”Svenska dagen 100 år”.

Det har varit ett år fyllt av jubileer i Finland - Les mer…

Ministermøte ved krisens opptakt

Når nordiske arbeidsministere møtes i begynnelsen av oktober, er finanskrisen under oppseiling. Norden er berørt. I Island blir den siste av de tre største bankene nasjonalisert. Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin ser på mobil-telefonen, leser om børsindekser i fritt fall. Det brer seg en stemning preget av uro.

Ministermøte ved krisens opptakt - Les mer…

Djärva reformer eller mindre steg: Nu är det samordning som gäller

Som en mäktig pendel som tar tio år på sig för att slå från den ena sidan till den andra, växlar uppfattningen om hur arbetsmarknads- och välfärdsförvaltningarna ska organiseras i Norden. Från att varje enhet ska ha ett eget resultatansvar har fokus nu satts på samordning.

Djärva reformer eller mindre steg: Nu är det samordning som gäller - Les mer…

Fra helsetjenesten til arbeidsmarkedet: Systemskifte i Islands velferdspolitikk

Stadig flere i arbeidsfør alder står utenfor arbeidslivet i Island. Krav om ”systemskifte” presser seg derfor fram. Men hvordan et nytt system skal se ut, er ikke bestemt. Mens partene i arbeidslivet venter på politikerne, har de tatt skjeen i egen hånd og opprettet et rehabiliteringsfond, som skal motvirke utstøting fra arbeidslivet.

Fra helsetjenesten til arbeidsmarkedet: Systemskifte i Islands velferdspolitikk - Les mer…

Til kamp for det nordiske arbeidsmarkedet - Nordens faglige samorganisasjon i historisk posisjon

Til kamp for det nordiske arbeidsmarkedet - Nordens faglige samorganisasjon i historisk posisjon

2008 kan blir et historisk år for Fagbevegelsen i Norden. Da er Wanja Lundby-Wedin, LO Sverige, valgt til å lede både nordisk og europeisk fagbevegelse. Anders Nordström har derfor store ambisjoner for Nordens faglige samorganisasjon og sin innsats som ny generalsekretær.

Til kamp for det nordiske arbeidsmarkedet - Nordens faglige samorganisasjon i historisk posisjon - Les mer…

Lige vilkår for alle

Der er stadig alt for mange håndværkere og arbejdere fra de nye østlige EU-lande, som udnyttes groft på arbejdsmarkedet i Skandinavien. Det fastslår en ny rapport fra Nordisk Ministerråd, som afdækker østarbejdernes løn- og arbejdsforhold i de nordiske lande.

Lige vilkår for alle - Les mer…

Sverige tar ledelsen: satser på nordisk samarbeid - og vil skape dynamikk

Vi har veldig mye å lære av hverandre, så alle studiereisene behøver ikke gå til Asia. Det sier den svenske arbeidsmarkedsministeren Sven Otto Littorin. Sverige har formannskapet i Nordisk Ministerråd i 2008. Sven Otto Littorin leder samarbeidet på arbeidslivsområdet.

Sverige tar ledelsen: satser på nordisk samarbeid - og vil skape dynamikk - Les mer…

Förkyld med feber? Rätt att stanna hemma

Förkyld med feber? Rätt att stanna hemma

När tycker nordborna det är OK att stanna hemma istället för att gå till jobbet? Det beror på vilket land vi talar om. Danskarna är mest accepterande vad gäller sjukskrivningar, och listar stress på jobbet som den mest acceptabla orsaken att stanna hemma. I Finland och Island går den attityden inte hem alls. Där är inställningen till sjukskrivningar mycket mer restriktiv.

Förkyld med feber? Rätt att stanna hemma - Les mer…

Jobbet ger unga identitet - extra tungt för dem som blir utan

Övergången mellan att studera och det första fasta jobbet är en känslig fas. Ungdomarna är som eremitkräftor på en strand: De ska byta ut ett snäckskal mot ett annat. Från det trygga, men kanske allt för trånga skalet som studierna representerat, ska de flytta in i ett nytt. På stranden glittrar några snäckor extra skarpt. Företag som tillhör ungdomskulturen och som därför lockar mer än andra: Nokia, Sony Ericsson och Google.

Jobbet ger unga identitet - extra tungt för dem som blir utan - Les mer…

 Utslagningen börjar i skolan

Utslagningen börjar i skolan

Hösten har kommit och med den börjar livet efter grundskolan för många ungdomar. Men det första året i gymnasiet eller yrkesskolan kan också bli ett stort personligt nederlag, med avhopp från studierna som kan utmynna i bestående utslagning. I Finland står 15 procent av ungdomarna utanför studier och arbetsliv, närmare 100.000 personer. Drygt hälften av dem är registrerade som arbetslösa, resten - 42.000 ungdomar - lever helt utanför alla system.

Utslagningen börjar i skolan - Les mer…

Öresundsregionen skapar jobb åt de unga

Öresundsregionen skapar jobb åt de unga

Ungdomsarbetslösheten var tidigare skyhög i Skåne och speciellt i Malmö. Idag ligger den under riksgenomsnittet och ser ut att fortsätta sjunka. Lösningen ligger i bron till Danmark - ett land med akut arbetskraftsbrist.

Öresundsregionen skapar jobb åt de unga - Les mer…

Behövs Nordiska ministerrådet inom arbetslivssektorn?

Den fria nordiska arbetsmarknaden, som skapades år 1954, var ett betydelsefullt resultat av det nordiska samarbetet och den fungerar fortfarande bra. I dag, när vi är medlemmar i EU/EES med dess regelverk och med EU:s fria rörlighet av arbetskraft, kan man med skäl fråga sig vilka gemensamma viktiga frågor arbetsministrarna borde samarbeta om inom ramen för det formella nordiska samarbetet i ministerrådet.

Behövs Nordiska ministerrådet inom arbetslivssektorn? - Les mer…

Grønn og maktglad - men vil ikke legge kreftene i nordisk samarbeid

Grønn og maktglad - men vil ikke legge kreftene i nordisk samarbeid

Tarja Cronberg har gått fra en mangslungen karriere som forsker og direktør og ekte nordist til å bli Finlands arbeidsminister. Med det har hun fått sin livs sjanse. Hun vil gjøre en forskjell - make a difference, som hun sier.

Grønn og maktglad - men vil ikke legge kreftene i nordisk samarbeid - Les mer…

Nordiska välfärdsstaten en dynamisk modell

Nordiska välfärdsforskare har skjutit startskottet för Nordforsks välfärdsprogram NCoE Welfare, det kanske mest ambitiösa forskarsamarbetet i ämnet någonsin. Avsikten är att under fem år granska den nordiska välfärdsstaten från olika angreppspunkter. Bakgrunden är globaliseringens effekter.

Nordiska välfärdsstaten en dynamisk modell - Les mer…

Återuppta trepartssamtalen

Trepartssamarbete är en viktig del av den nordiska modellen. I de nordiska länderna förekommer treparts-samarbete i olika varianter när avtal skall ingås och EU-direktiv implementeras. På nordisk nivå finns inte sådana mekanismer. Därav följer emellertid inte att trepartssamtal på nordisk nivå inte har någon funktion.

Återuppta trepartssamtalen - Les mer…

Fler företag behövs i forskarnätverket

Den närmaste tiden kommer arbetsmiljöforskare runtom i Norden att få besök från Finland. Mia Latta, som är ny direktör vid utbildningsinstitutionen Niva i Helsingfors, ska åka runt för att skaffa nya nätverk. Latta, vars modersmål är finska, förbereder sig genom att bland annat studera danska med privatlärare.

Fler företag behövs i forskarnätverket - Les mer…

Side-alternativer

This is themeComment