Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Emner i Norden

Norden

Långt arbetsliv bland tyger

Långt arbetsliv bland tyger

Om starka färger gör människan gott så är det nog där hemligheten ligger bakom Laura Hottinens ork och arbetsglädje. Eurokangas tygbutik i centrala Helsingfors är en färgstark textildröm i ett vinterkallt och grått Helsingfors. Laura Hottinen är 68 år, men har svårt att sluta jobba.

Långt arbetsliv bland tyger - Les mer…

Behov for øket politisk tyngde i samarbejdet

Behov for øket politisk tyngde i samarbejdet

Moderniseringsprocessen af Nordisk Ministerråds arbejde er ikke kun et svar på regeringernes ønske om at fokusere samarbejdet. Det er også en historisk mulighed for politikerne til at revitalisere det politiske samarbejde på udvalgte områder.

Behov for øket politisk tyngde i samarbejdet - Les mer…

Sverige – genom lånade glasögon

När man kommer ut i världen inser man vad ens hemland egentligen är. Jag tillbringar mestadels vardagen i Finland, reser en del i Baltikum. Visst lär jag mig om de länderna, men vad som når djupast ner i mig personligen är insikterna jag bibringas om Sverige. Om Sveriges tilltagande betydelselöshet.

Sverige – genom lånade glasögon - Les mer…

Gull til nordisk arbeidsliv - men er det bærekraftig?

Arbeidsmarkedet er nytt hver morgen, sa Allan Larsson da han nylig dro opp de store linjene på arbeidslivskonferansen "Hva er nytt med det nye arbeidslivet?" Vi påvirkes uavbrutt og på alle nivå av dollarkurs, demografi og teknikk. Men i en tid med raske endringer, krav om bedre konkurransekraft og økt fleksibilitet, er det mulig å skape et bærekraftig arbeidsliv?

Gull til nordisk arbeidsliv - men er det bærekraftig? - Les mer…

Ministermøte uten tilreisende ministere

Nordisk arbeidsministermøte under det islandske formannskap i Nordisk Ministerråd ble avviklet uten andre ministere til stede enn verten selv, den islandske minister Árni Magnússon.

Ministermøte uten tilreisende ministere - Les mer…

EU:s utvidgning: Gamla grannar - nya möjligheter

EU:s utvidgning: Gamla grannar - nya möjligheter

Sedan 1954 har nordborna kunnat välja att jobba i vilket land de velat, på samma villkor som de inhemska medborgarna. Tack vare medlemsskap i EU och EES-avtalet råder samma möjligheter i hela EU. Omvänt har medborgarna i EU samma rätt att arbeta i Norden. Men vad händer när EU utvidgas? Våra närområden Estland, Lettland, Litauen och Polen har sammantaget en arbetsmarknad som är betydligt större än den nordiska, men med lägre löner och sämre arbetsvillkor. Innebär utvidgningen ett hot eller en möjlighet?

EU:s utvidgning: Gamla grannar - nya möjligheter - Les mer…

Snøhvit – samarbete på Nordkalotten

Snøhvit – samarbete på Nordkalotten

Det är sällan arbetsförmedlingarna går ut och bjuder in arbetskraft från andra länder med öppna armar. Men i det tunt befolkade Finnmark i Norge, letas det med ljus och lykta efter arbetskraft för att kunna genomföra den största industrisatsningen i landsdelen någonsin – naturgasprojektet Snøhvit.

Snøhvit – samarbete på Nordkalotten - Les mer…

Nu skal de sidste hindringer fjernes

Nu skal de sidste hindringer fjernes

Den tidligere danske statsminister Poul Schlüter er sat i spidsen for arbejdet med at fjerne de mange små hindringerne der bremser nordiske borgere som vil flytte mellem landene for at bo og arbejde.

Nu skal de sidste hindringer fjernes - Les mer…

Danmark er ett dejligt land – men dyrt och krångligt

Danmark er ett dejligt land – men dyrt och krångligt

Samtidigt som politikerna i Norden uppmanar oss nordbor att flytta runt mellan de nordiska länderna, motverkar Danmark en sådan migration. Landet har fortfarande kvar en del irritationsmoment som borde ha varit lösta för länge sedan.

Danmark er ett dejligt land – men dyrt och krångligt - Les mer…

Nordiske land må lære mer av hverandre

- ”Et inkluderende arbeidsliv” vil være et gjennomgående tema på arbeidsmarkeds- og arbeidsmiljøområdet under det norske formannskapet i Nordisk Ministerråd. Det sier arbeids- og administrasjonsminister Victor D. Norman, som også ønsker å legge større vekt på erfaringsutveksling mellom landene.

Nordiske land må lære mer av hverandre - Les mer…

Språklige fasetter i Norden

- Du sier aldri at du elsker meg, klaget den norske kona. Hennes finske mann var meget forbauset: - Men jeg har jo sagt det. - Ja, en gang og det er veldig lenge siden, fortsatte kona. Ektemannens svar kom langsomt og tydelig: - Jeg har sagt det én gang og det gjelder helt til jeg sier noe annet.

Språklige fasetter i Norden - Les mer…

Ny strategi for det nordiske arbeidsmarkedet

Endringene i det nordiske arbeidsmarkedet fører til mangel på kvalifisert arbeidskraft innenfor en rekke områder. Det fastslo den danske arbeidsminister Ove Hygum i sitt hovedinnlegg om strategien for arbeidsmarkedspolitikken i Norden under Nordisk Råd på Island.

Ny strategi for det nordiske arbeidsmarkedet - Les mer…

Finnes det en særegen nordisk velferdsmodell?

Nordisk Ministerråd har tatt initiativet til et bredt anlagt forskningsprogram om velferdspolitiske spørsmål. Hensikten med forskningsprogrammet er å analysere den nordiske velferdsmodellen i et europeisk perspektiv.

Finnes det en særegen nordisk velferdsmodell? - Les mer…

”Kollektivet behövs för individens trygghet”

Wanja Lundby-Wedin, som är ordförande för 2,1 miljoner medlemmar i svenska LO, vill verka för arbetslivets förnyelse genom ett starkare nordiskt samarbete, dels inom Nordens fackliga samarbetsorganisation, NFS, men också genom närmare samarbete med Nordiska Ministerrådet.

”Kollektivet behövs för individens trygghet” - Les mer…

Petti Sorsa: Skrivbordsfyrsten med nordisk visjon

Møtene i det nordiske samarbeidet fungerer nå nærmest som forum for koordinering av virksomheten i EU, konstaterer Pertti Sorsa. Han er øverste embetsmann i det finske Arbeidsdepartementet - kansellisjef, som det heter her. - Samtidig er møtene viktige for EFTA-landene Island og Norge, fordi de får mulighet til å holde seg oppdaterte på det som skjer i EU, sier han. Når Sorsa nå snart går over i pensjonistenes rekker etter 30 år innen nordisk samarbeid, er han bekymret for det fremtidige samarbeidet i Norden.

Petti Sorsa: Skrivbordsfyrsten med nordisk visjon - Les mer…

Bok i fokus: Trista så in i Norden

Ber man en hop utlänningar som av professionella skäl kommit i kontakt med något nordisk land att berätta om Norden, inte är det de kritiska synpunkterna man serveras. Inte de kritiska synpunkter som jag förmodligen fick höra om jag i stället tog tunnelbanan ut till invandrarförorten Rinkeby. Där ser man Sverige med främmande ögon, men nära och detaljrikt.

Bok i fokus: Trista så in i Norden - Les mer…

Vill du läsa om tidigare arbetsministrar?

Arbeidsliv i Norden har genom åren porträtterat många av de nordiska arbetsministrarna. Här har vi samlat dem på en sida, tillsammans med de sittande ministrarna.

Vill du läsa om tidigare arbetsministrar? - Les mer…

Side-alternativer

This is themeComment