Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter 2016

Nyheter 2016

Många gränshinder avslutade eller lösta 2015

Många gränshinder avslutade eller lösta 2015

Tolv av de gränshinder i Norden som Gränshinderrådet har prioriterat löstes eller avslutades under 2015. Ändå tillåter sig rådets ordförande, Ole Stavad, en suck från hjärtat när han sammanfattar året: - Jag undrar varför det går så långsamt och är så besvärligt att ändra regler som inte fungerar som de ska, skriver han i årsrapporten.

Många gränshinder avslutade eller lösta 2015 - Les mer…

Hur mår du Norden?

Hur mår du Norden?

Kick off i Turku/Åbo for Finlands formannskap og stor satsing på tverrsektorielt samarbeid i Norden. Hvordan kan arbeid, velferd og kultur kombineres?

Hur mår du Norden? - Les mer…

Udsatte borgere skal tættere på arbejdsmarkedet

Én times arbejde om ugen er bedre end ingenting. Det er filosofien bag de senere års massive danske satsning på at få udsatte danskere ind på arbejdsmarkedet. Nye undersøgelser tyder på, at virksomhederne er parate til at skabe småjob til udsatte grupper.

Udsatte borgere skal tættere på arbejdsmarkedet - Les mer…

Norden vill stoppa oönskade konsekvenser av EU:s regler om sociala förmåner

EU:s regler om sociala förmåner behöver moderniseras och kostnaderna måste fördelas mer rättvist mellan länderna. Annars finns det risk för att de frikostiga förmåner som exempelvis de nordiska länderna har inte går att upprätthålla. Det menar regeringarna i Norden, som nu går fram gemensamt i förhållande till EU.

Norden vill stoppa oönskade konsekvenser av EU:s regler om sociala förmåner - Les mer…

Nu sätts den svenska avtalsmodellen på prov

2016 sätts svensk lönebildning på sitt svåraste prov på flera decennier. Avtal ska slutas för cirka tre miljoner löntagare, men LO förbunden är splittrade och olika krav från olika förbund och branscher riskerar att slå sönder den snart tjugoåriga tradition där industrin varit norm för löneökningarna.

Nu sätts den svenska avtalsmodellen på prov - Les mer…

Arbetskonflikt på isländskt smältverk - ett hot mot landets avtalsmodell?

I mer än ett år har en infekterad arbetstvist pågått mellan facket och arbetsgivarna på Rio Tinto Alcans isländska smältverk Isal. De anställda har två gånger hotat med strejk, men har i sista stund avstått på grund av rädslan för att smältverket ska läggas ned.

Arbetskonflikt på isländskt smältverk - ett hot mot landets avtalsmodell? - Les mer…

Ny svensk arbetsmiljöstrategi: Inga fler dödsolyckor på jobbet

Nollvision mot dödsolyckor i arbetslivet, ett hållbart arbetsliv och satsningar på bättre psykosocial arbetsmiljö är den svenska regeringens prioriterade områden i den arbetsmiljöstrategi som nyligen presenterades för åren 2016 till 2020.

Ny svensk arbetsmiljöstrategi: Inga fler dödsolyckor på jobbet - Les mer…

Finlands försök med basinkomst väcker intresse

Finlands planerade empiriska experiment med basinkomst har väckt stort intresse i världen – innan det ens kommit igång. En expertgrupp har nu presenterat sin första utredning av hur delar av socialbidragen kunde ersättas med en basinkomst.

Finlands försök med basinkomst väcker intresse - Les mer…

Danske børneforældre vil have svenske vilkår for deltid

Danske børneforældre vil have svenske vilkår for deltid

Den danske ligestillingsdebat står i lys lue. Småbørnsforældre skal have ret til deltidsjob, mener et stort flertal af danskere, men fagbevægelsen, regeringen og feministerne er imod.

Danske børneforældre vil have svenske vilkår for deltid - Les mer…

- Jeg er afsindigt taknemmelig for deltid!

- Jeg er afsindigt taknemmelig for deltid!

35-årige Cecilie Enevold har et deltidsarbejde for at have god tid sammen med sine to små børn. Det var en svær men helt rigtig beslutning, vurderer hun.

- Jeg er afsindigt taknemmelig for deltid! - Les mer…

Finlands regering bad folket om hjälp för att sysselsätta fler

Finlands regering har bett medborgare och organisationer om hjälp för att minska arbetslösheten. Framför allt vill statsminister Juha Sipilä och hans ministrar och ha tips om hur de särskilt kunde hjälpa personer med en svag ställning på arbetsmarknaden.

Finlands regering bad folket om hjälp för att sysselsätta fler - Les mer…

Islands LO firar 100 år i ett mer jämställt arbetsliv

LO-organisationen ASÍ på Island firar 100-årsjubileum i år. Jubileet firas med musik och konferenser på fyra olika håll på Island nu i mars. Under jubileumsåret kommer troligen för första gången en myndighet, en organisation eller ett företag att få certifiering för den nya isländska likalönsstandarden.

Islands LO firar 100 år i ett mer jämställt arbetsliv - Les mer…

Finländarna kämpar på trots ekonomiska problem

Finland har fortsättningsvis väldigt svårt att ta sig ur den ekonomiska krisen och finansminister Alexander Stubb utnämnde nyligen sitt hemland till ”Europas sjuka man”.

Finländarna kämpar på trots ekonomiska problem - Les mer…

Tre initiativ i Sverige för ökad jämställdhet

Den kallar sig själv ”världens första feministiska regering”, och med tre nya initiativ vill den svenska regeringen visa att den gör skäl för namnet: Arbetsskadeförsäkringen ska göras mer jämställd, föräldraförsäkringen ska ses över så att den bidrar till ett mer jämställt föräldraskap och diskrimineringslagen ska skärpas.

Tre initiativ i Sverige för ökad jämställdhet - Les mer…

Et grenseløst Norden på vent

Et grenseløst Norden på vent

Grensekontrollene som er innført i Norden, må opprettholdes til EU har fått Schengen- og Dublinavtalen til å fungere, selv om grensependlere, næringsliv og Øresundssamarbeidet rammes.

Et grenseløst Norden på vent - Les mer…

Håller otrygga anställningsvillkor på att bli den nya normen?

Håller otrygga anställningsvillkor på att bli den nya normen?

Otrygga anställningsförhållanden – det som på engelska kallas för precarious work – sprider sig snabbt. I Storbritannien arbetar redan en femtedel i delningsekonomin, där företag som Uber och Airbnb är de mest kända.

Håller otrygga anställningsvillkor på att bli den nya normen? - Les mer…

Tidigare EU-kommissionär Poul Nielson vill ha radikala nordiska reformer

Tidigare EU-kommissionär Poul Nielson vill ha radikala nordiska reformer

Det nordiska arbetslivet står inför utmaningar som inte löses med små förändringar. Det sade Poul Nielson när han lade fram sina 14 reformförslag.

Tidigare EU-kommissionär Poul Nielson vill ha radikala nordiska reformer - Les mer…

Risikobasert tilsyn tema på arbeidsmiljøkonferanse i Tampere

Risikobasert tilsyn tema på arbeidsmiljøkonferanse i Tampere

Risikobasert tilsyn var tema for Nordisk arbeidsmiljøkonferanse 2016 i Tampere. Over hundre deltakere fra hele Norden var engasjert i den store diskusjonen som handler om hvordan myndighetene kan drive et mer effektivt tilsyn for å sikre et godt arbeidsmiljø.

Risikobasert tilsyn tema på arbeidsmiljøkonferanse i Tampere - Les mer…

Det norske Arbeidstilsynet skjerper metodene

Hvordan drive et effektivt tilsyn med arbeidsmiljøet? Det var spørsmålet da risikobasert tilsyn ble diskutert på Nordisk arbeidsmiljøkonferanse i Tampere nylig. Hvilke arbeidsplasser skal besøkes og hvordan skal tilsyn og kontroll utøves? Arbeidstilsynets oppgave er å se til at virksomhetene følger arbeidsmiljøloven. Nå er metodene under omlegging, men til hva?

Det norske Arbeidstilsynet skjerper metodene - Les mer…

Poul Nielson: Gør voksen- og efteruddannelse obligatorisk i Norden

Poul Nielson: Gør voksen- og efteruddannelse obligatorisk i Norden

De fem nordiske lande skal gøre voksen- og efteruddannelse til obligatorisk element i arbejdslivet, og indlede et reelt samarbejde om migration, hvis den unikke nordiske arbejdsmarkedsmodel skal fremtidssikres. Det anbefaler ny rapport fra Nordisk Ministerråd

Poul Nielson: Gør voksen- og efteruddannelse obligatorisk i Norden - Les mer…

Arbetsrättens grundidé utmanas av marknadsrättsligt tänkande

Arbetsrättens grundidé är att skydda den svagare parten i en arbetsrelation. Den utmanas nu alltmer av marknadsrättsliga tankegångar som innebär att det viktigaste är att alla har möjlighet att få ett arbete. Det kan låta sympatiskt, men kan leda till försämrade villkor såväl för dem som har en fot inne på den reglerade arbetsmarknaden som för dem som knackar på och vill komma in.

Arbetsrättens grundidé utmanas av marknadsrättsligt tänkande - Les mer…

EU pressar på för att liberalisera vägtransporten

EU pressar på för att liberalisera vägtransporten

Både Danmark och Finland kommer att dras inför EU-domstolen om de inte ändrar regler som de har antagit för att motverka social dumpning genom missbruk av EU:s så kallade cabotageregler. Det meddelar Europeiska kommissionen som är på offensiven för att liberalisera marknaden för vägtransporter.

EU pressar på för att liberalisera vägtransporten - Les mer…

Varför begår bönder och brandmän fler självmord än bibliotekarier?

Varför begår bönder och brandmän fler självmord än bibliotekarier?

Bönder begår tio gånger fler självmord än vad bibliotekarier gör. Det visar den hittills största undersökningen som gjorts av självmordsfrekvensen för olika yrkesgrupper. För kvinnor har blåljuspersonal, som brandmän, den högsta frekvensen.

Varför begår bönder och brandmän fler självmord än bibliotekarier? - Les mer…

Frustrerade gränspendlare i söder och hoppfullt gränssamarbete i norr

Frustrerade gränspendlare i söder och hoppfullt gränssamarbete i norr

Medan de tågförseningar som uppstått som en följd av identitetskontrollerna vid Öresund irriterar och tröttar ut många gränspendlare, sluts nya samarbetsavtal i nordområdena. Också gränspendlingen mellan Norge och Sverige fortsätter med oförminskad styrka.

Frustrerade gränspendlare i söder och hoppfullt gränssamarbete i norr - Les mer…

 ILO: Hvordan bryte opp de fastlåste kjønnsforskjellene i arbeidslivet?

ILO: Hvordan bryte opp de fastlåste kjønnsforskjellene i arbeidslivet?

Hvordan redusere lønnsgapet og få til et mindre kjønnsdelt arbeidsmarked? Svaret finnes ikke i fortiden. I Norden har kjønnsforskjellene i arbeidslivet vært tilnærmet fastlåste siden 1970-tallet og ILOs globale data viser sjokkerende liten utvikling. Hva må da til? Det handler diskusjonen om likestilling i fremtidens arbeidsliv om. Har Island løsningen?

ILO: Hvordan bryte opp de fastlåste kjønnsforskjellene i arbeidslivet? - Les mer…

Ungdommens resept for bedre flyt over grensene

Ungdommens resept for bedre flyt over grensene

Norden må fremstå som hippere blant ungdom, utdanningssystemene må bli mer ensartet og arbeidsmulighetene må bli tydeligere hvis en skal få til en bedre flyt over grensene, utfordret ungdom under en diskusjon om fremtidens mobilitet og samarbeid i Norden 25 og 26 august.

Ungdommens resept for bedre flyt over grensene - Les mer…

Martti Ahtisaari: Vem skulle väl rösta på socialdemokraterna – som kapats av fackrörelsen?

Martti Ahtisaari: Vem skulle väl rösta på socialdemokraterna – som kapats av fackrörelsen?

Här är boken som upprör facket i Finland. Den tidigare presidenten och fredspristagaren Martti Ahtisaari tar avstånd från både fackföreningsrörelsen och sitt tidigare parti SDP. Vem skulle rösta på dem? funderar han. De förstör ju välfärdssamhället...

Martti Ahtisaari: Vem skulle väl rösta på socialdemokraterna – som kapats av fackrörelsen? - Les mer…

Isländska kvinnor går hem tidigare – i protest mot löneskillnaderna

Isländska kvinnor går hem tidigare – i protest mot löneskillnaderna

Isländska kvinnor lämnar sina arbetsplatser idag, måndagen den 24 oktober, för att demonstrera mot ojämlika löner. Eftersom kvinnorna i genomsnitt endast har 70,3 procent av männens löner anser de att de har fullgjort sin arbetsdag klockan 14.38. Kvinnorna samlas i Reykjavik och landets näst största stad Akureyri för att protestera på Kvennafrí, som dagen kallas på isländska.

Isländska kvinnor går hem tidigare – i protest mot löneskillnaderna - Les mer…

Socialdemokraterna nästan utplånade i isländska valet

Den stora förloraren i parlamentsvalet på Island är det socialdemokratiska partiet Samfylkingin, tillsammans med centerpartiet Framsóknarflokkurinn. Socialdemokraterna gjorde ett rekorddåligt val och fick in endast tre ledamöter i det isländska parlamentet, Alltinget. Partiet utplånades nästan helt och hållet.

Socialdemokraterna nästan utplånade i isländska valet - Les mer…

EU-kommissionen struntar i gult kort för direktiv om utstationerade arbetstagare

Ska arbetstagare som utstationeras för att arbeta i ett annat land ha rätt till samma lön som det landets arbetstagare? Ja, menar Europeiska kommissionen som håller fast vid sitt förslag om att ändra utstationeringsdirektivet, trots hårt motstånd från medlemsländerna i Östeuropa.

EU-kommissionen struntar i gult kort för direktiv om utstationerade arbetstagare - Les mer…

Tak för vinster i välfärden väcker starka känslor i Sverige

Tak för vinster i välfärden väcker starka känslor i Sverige

Det blev genast gräl om innehållet, när den så kallade Välfärdsutredningen presenterades den 8 november och där förslaget är att vinster i välfärden begränsas. De borgliga partierna vill ha bort taket på sju procent, medan Vänsterpartiet pressar regeringen till ännu tuffare åtgärder mot vinster.

Tak för vinster i välfärden väcker starka känslor i Sverige - Les mer…

Er nordiske velferdsstater godt nok forberedt på å møte kriser?

Er nordiske velferdsstater godt nok forberedt på å møte kriser?

Bruker Norden for lite penger på nordisk velferd? Ja, mener Islands nordiske samarbeidsminister Eygló Harðardóttir. Hun ser store muligheter i å løfte samarbeidet om velferd. Derfor støtter hun forslaget om å opprette et Nordisk velferdsforum og et system med felles velferdsindikatorer for å bli bedre beredt til å møte kriser.

Er nordiske velferdsstater godt nok forberedt på å møte kriser? - Les mer…

OECD om Finland: Lätt att få nytt jobb

Arbetslösheten är hög, över 8 procent. Men det är relativt lätt att få nytt, motsvarande jobb. Det blir ofta bortglömt i Finland. Tacka utbildningsnivån för det! Så kommenterar den ledande dagstidningen Helsingin Sanomat OECD:s färska landrapport.

OECD om Finland: Lätt att få nytt jobb - Les mer…

Norden positivt till EU:s sociala pelare - men lönerna vill vi sätta själva

Vi kräver att förslaget till en europeisk pelare för sociala rättigheter tar hänsyn till de speciella förhållanden som kännetecknar våra arbetsmarknader och respekterar den roll som arbetsmarknadens parter har i Norden. Det skriver de nordiska ländernas arbetsmarknadsministrar i ett gemensamt uttalande till Europeiska kommissionen.

Norden positivt till EU:s sociala pelare - men lönerna vill vi sätta själva - Les mer…

Side-alternativer

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
This is themeComment