Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Emner i Arbeidsformidling

Arbeidsformidling

Flyktningene en resurs på arbeidsmarkedet – kan Norge lære av Sverige?

En viktig nordisk diskurs handler om å integrere flyktninger raskere og bedre i arbeidsmarkedet. Utveksling av erfaringer og ny politikk inspirerte til diskusjon og uvante tenkemåter på Nordisk ministermøte i Helsingfors.

Flyktningene en resurs på arbeidsmarkedet – kan Norge lære av Sverige? - Les mer…

Udsatte borgere skal tættere på arbejdsmarkedet

Én times arbejde om ugen er bedre end ingenting. Det er filosofien bag de senere års massive danske satsning på at få udsatte danskere ind på arbejdsmarkedet. Nye undersøgelser tyder på, at virksomhederne er parate til at skabe småjob til udsatte grupper.

Udsatte borgere skal tættere på arbejdsmarkedet - Les mer…

Flyktingar fokus för sociala innovationer

Finland går in för privata satsningar på integration av flyktingar genom ett obligationsprogram för sociala innovationer. Avsikten är att tillåta privata investerare att göra vinst på placeringar som löser problem i den offentliga sektorn.

Flyktingar fokus för sociala innovationer - Les mer…

Norges NAV-direktør Sigrun Vågeng vil ha mindre styring og bedre ledelse

Norges NAV-direktør Sigrun Vågeng vil ha mindre styring og bedre ledelse

- Jeg har fått klar melding om å dreie NAV mer i retning av arbeid. Det er oppdraget mitt, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng. Mindre styring og mer ledelse er stikkord for å få dette til, mener hun.

Norges NAV-direktør Sigrun Vågeng vil ha mindre styring og bedre ledelse - Les mer…

Många olika sorters upplevelser väntar Nordjobbarna

Många olika sorters upplevelser väntar Nordjobbarna

Spännvidden är stor när de unga Nordjobbarna reser ut i Norden och tar hand om turister, rensar i spenatåkrar och stadsparker eller packar räkor på Grönland. Ingen erfarenhet är helt den andra lik.

Många olika sorters upplevelser väntar Nordjobbarna - Les mer…

Hektiska dagar när Nordjobbarna strömmade till Norge på 80-talet

Hektiska dagar när Nordjobbarna strömmade till Norge på 80-talet

- Oj! Har det redan gått 30 år sedan Nordjobb bildades! Eva Jakobson Vaagland, som var den första projektledaren för Nordjobb i Norge, är förvånad när vi ringer upp.

Hektiska dagar när Nordjobbarna strömmade till Norge på 80-talet - Les mer…

Loa Brynjulfsdottir: Norden är mitt hem

Loa Brynjulfsdottir: Norden är mitt hem

Så fort Loa Brynjulfsdottir, hade åldern inne sökte hon Nordjobb. Det var 1990 och blev starten för flera års engagemang i Nordjobb och en stark känsla av hemhörighet i alla de nordiska länderna.

Loa Brynjulfsdottir: Norden är mitt hem - Les mer…

Ny portal för nordiska jobb

Den som vill söka jobb i ett av de nordiska länderna hänvisas i dag till tjänsterna vid de fem olika nationella arbetsförmedlingarna som annonserar på landets eget språk. Nu kan det bli enklare att hitta ett jobb genom en ny tjänst.

Ny portal för nordiska jobb - Les mer…

Eksperter tilrår et mer arbeidsrettet og brukervennlig NAV

Eksperter tilrår et mer arbeidsrettet og brukervennlig NAV

Det er ett år siden Norges arbeids- og sosialminister Robert Eriksson oppnevnte ekspertgruppen som skulle foreta en helhetlig gjennomgang av arbeids- og velferdsetaten NAV. Nå er rapporten her: «Et NAV med muligheter».

Eksperter tilrår et mer arbeidsrettet og brukervennlig NAV - Les mer…

Ingrid Ihme, utvalgt til å få skikk på NAV

Ingrid Ihme, utvalgt til å få skikk på NAV

- Dette må være tiårets mest krevende og spennende utvalg. Jeg er stolt over å ha vært med. Det sier Ingrid Ihme, direktør i Telenor Open Mind, og en av arbeids- og sosialministerens syv utvalgte i Ekspertgruppen som har vurdert mulige endringer i arbeids- og velferdsforvaltningen, NAV.

Ingrid Ihme, utvalgt til å få skikk på NAV - Les mer…

Arbetsförmedlingen i EU ska förstärkas

EU-kommissionen vill bygga ut det så kallade Euresnätverket för arbetsförmedling över gränserna. Syftet är att förbättra matchningen och öka rörligheten över gränserna. Förslaget ska inom kort behandlas av EU-parlamentets sysselsättningsutskott.

Arbetsförmedlingen i EU ska förstärkas - Les mer…

"LinkedIn kan komplettera arbetsförmedlingen"

"LinkedIn kan komplettera arbetsförmedlingen"

- Matchningen på arbetsmarknaden måste bli bättre och för att klara det behöver arbetsförmedlingen kompletteras med andra aktörer. LinkedIn skulle kunna vara en viktig pusselbit på en väl fungerande arbetsmarknad, säger Ylva Johansson, Sveriges arbetsmarknadsminister.

"LinkedIn kan komplettera arbetsförmedlingen" - Les mer…

Mikael Sjöberg skal gjenreise tilliten til Arbetsförmedlingen

Mikael Sjöberg skal gjenreise tilliten til Arbetsförmedlingen

Mikael Sjöberg topper igjen en av de viktigste institusjonene på arbeidslivsområdet i Sverige. 17. mars ble han utnevnt av regjeringen Reinfeldt til generaldirektør for Arbetsförmedlingen. Da kom han fra jobben som GD i Arbetsmiljöverket der han begynte etter å ha ledet Arbetslivsinstitutet. Etter mye kritikk av Arbetsförmedlingen er utfordringen å bygge tillit til institusjonen han leder.

Mikael Sjöberg skal gjenreise tilliten til Arbetsförmedlingen - Les mer…

Mikael Sjöberg ny chef för Arbetsförmedlingen

Sverige har fått en ny chef för Arbetsförmedlingen. Det blir Mikael Sjöberg, som närmast kommer från jobbet som generaldirektör för Arbetsmiljöverket. Den förra generaldirektören fick gå från posten i augusti i fjol.

Mikael Sjöberg ny chef för Arbetsförmedlingen - Les mer…

Europa letar efter nya sätt att skapa jobb

Europa letar efter nya sätt att skapa jobb

Runt om i Danmark sitter det 130 mormödrar och stickar barnkläder till verksamheten Mormor.nu. Kunderna finns i New York, Sydkorea och Australien – samt i Norden. Projektet är ett exempel på det som många efterlyste på den stora europeiska arbetslivskonferensen Employment Forum: Ett tätare samarbete mellan samarbete mellan offentlig, privat och civil sektor, där alla bidrar med sina resurser. Arbeidsliv i Norden har sett på några nyskapande projekt i ett Europa där det finns ett skrikande behov av att tänka nytt.

Europa letar efter nya sätt att skapa jobb - Les mer…

Ledare: Det gäller att tänka nytt

På Employment Forum i Bryssel, en arbetslivskonferens med deltagare från hela Europa, var det ett budskap som hamrades in: Det hjälper inte hur mycket arbetslösa än tränas om det inte skapas jobb. Men hur? Det gäller att tänka nytt.

Ledare: Det gäller att tänka nytt - Les mer…

Fra udsat kvinde til strikkepige

Fra udsat kvinde til strikkepige

Den danske sociale entreprenør Nina Brandi involverer med succes langtidsledige og udsatte kvinder i sin strikkevirksomhed mormor.nu, der sælger hjemme- og maskinstrik til hele verden.

Fra udsat kvinde til strikkepige - Les mer…

Partnerskap ses som en lösning för fler jobb i Europa

Partnerskap ses som en lösning för fler jobb i Europa

Arbetsmarknadsåtgärder och utbildningar av olika slag räcker inte, hur bra de än är. Det centrala är att skapa jobb och det måste ske i samarbete mellan de offentliga, privata och civila sektorerna. Det var en av slutsatserna när experter inom arbetsmarknadsområdet möttes på det årliga Employment Forum i Bryssel.

Partnerskap ses som en lösning för fler jobb i Europa - Les mer…

Arbetsgivare behöver hjälp med att anställa utsatta

Arbetsgivare behöver hjälp med att anställa utsatta

Det är nödvändigtvis inte ovilja att anställa arbetstagare med nedsatta funktioner som styr arbetsgivarnas attityder. En målmedvetet insats under flera år i landskapet Satakunda i västra Finland med att stöda arbetsgivarna visar att de behöver fakta och praktisk rådgivning för att framgångsrikt kunna sysselsätta personer med till exempel mentala problem.

Arbetsgivare behöver hjälp med att anställa utsatta - Les mer…

Begagnade cyklar ett sätt att hitta till arbetsmarknaden

Begagnade cyklar ett sätt att hitta till arbetsmarknaden

Jasmina Smajić Šupuk från Slovenien var arbetslös i två år men hade erfarenhet från att arbeta i frivilliga organisationer som Amnesty International. När det inte fanns några arbetsgivare som ville satsa på henne beslöt hon sig för att skapa sin egen verksamhet – att ge andra jobb.

Begagnade cyklar ett sätt att hitta till arbetsmarknaden - Les mer…

Side-alternativer

This is themeComment