Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Emner i Arbeidsmiljø

Arbeidsmiljø

Britisk ungdom sitter fast i "nulltimerskontrakter"

Britisk ungdom sitter fast i "nulltimerskontrakter"

I Storbritannia øker bruken av såkalte nulltimerskontrakter i takt med landets økonomiske usikkerhet. Arbeidsgivere sier kontraktene skaper arbeidsplasser og gir arbeidstakere større frihet, mens fagforeningene kjemper mot det de kaller utnytting av utsatte unge.

Britisk ungdom sitter fast i "nulltimerskontrakter" - Les mer…

Stabilt högtryck i Norge visar arbetslivsbarometer - de flesta trivs

Stabilt högtryck i Norge visar arbetslivsbarometer - de flesta trivs

Ibland kan ett rakt streck vara det mest spännande i ett diagram. När hela havet stormar har den norska arbetslivsbarometern, som fackförbundet YS och Arbeidsforskningsinstituttet samarbetar om, visat på förvånansvärt få förändringar.

Stabilt högtryck i Norge visar arbetslivsbarometer - de flesta trivs - Les mer…

Ungas arbetsmiljö - en komplex historia

Ungas arbetsmiljö - en komplex historia

Att enbart fokusera på ungdomarna för att begränsa olyckor och skador på arbetsplatsen räcker inte för att förstå de risker som unga möter i arbetslivet. Därför föreslår en nordisk utredare att politikerna tänker och lanserar en nollvision för både ungas och äldres arbetsmiljö. Det vill säga att målet är att ingen ska dö eller skadas på jobbet. Det kräver engagemang, nya former av samarbeten och nya sätt att tänka.

Ungas arbetsmiljö - en komplex historia - Les mer…

Ledare: En nollvision för arbetsolyckor

Låt oss få en nollvision för arbetsolyckor! Så avslutas rapporten ”Unga arbetstagares arbetsmiljö i de nordiska länderna”. Vi måste tänka djärvt om samma mål som inom trafikpolitiken ska nås - att ingen ska dödas eller skadas allvarligt på jobbet.

Ledare: En nollvision för arbetsolyckor - Les mer…

Växande antal deltidsjobb ger sämre arbetsmiljö för unga

Växande antal deltidsjobb ger sämre arbetsmiljö för unga

Unga i arbetslivet är en heterogen grupp vars risker i arbetslivet är komplexa. Det räcker därför inte att ensidigt fokusera på de unga. För att uppnå ett framgångsrikt förebyggande arbetsmiljöarbete som minskar ungas risker i arbetslivet, måste man också se dem i deras sammanhang. Utmaningen är att erkänna komplexiteten och uppmuntra nya samarbeten kring ungas arbetsmiljö, enligt ny nordisk rapport.

Växande antal deltidsjobb ger sämre arbetsmiljö för unga - Les mer…

Telefonförsäljning ofta ingången för unga till arbetslivet

Telefonförsäljning ofta ingången för unga till arbetslivet

Få arbetsplatser tar emot ny personal som call centers. Ungdomar, pensionärer, handikappade, invandrare – det är attityden och rösten som avgör framgången, inte bakgrund eller utseende. Ändå kämpar en av de snabbast växande branscherna med att hitta folk som vill jobba.

Telefonförsäljning ofta ingången för unga till arbetslivet - Les mer…

Läkarstudenterna vill inte jobba på Landspítalinn

Läkarstudenterna vill inte jobba på Landspítalinn

Knappt tio procent av läkarstuderandena på Island kan tänka sig att jobba som läkare på Islands största sjukhus, universitetssjukhuset Landspítalinn, i framtiden. Orsaken? Dåliga arbetsförhållanden, stress, låga löner och långa arbetstider.

Läkarstudenterna vill inte jobba på Landspítalinn - Les mer…

Au pairer  balanserar mellan kulturutväxling och arbete

Au pairer balanserar mellan kulturutväxling och arbete

Hur långt sträcker sig vår omsorg för ungas arbetsmiljö? Gäller den även för de tusentals filippinska au pairer som kommit till Norge och Danmark? Denna vecka inleddes en rättegång i Oslo där två au pairer tvingats arbeta 96 timmar i veckan.

Au pairer balanserar mellan kulturutväxling och arbete - Les mer…

Direkt från Oslo: En blå-blå regering i ett kvinnostyrt land

Efter en lång valrörelse och nästan en månads förhandlingar kom till sist den kommande blå-blåa norska regeringens politiska plattform på bordet. Enligt LO-ledaren innebär den en kraftig högervridning. Men med svenska ögon är det inte så mycket att hetsa upp sig över.

Direkt från Oslo: En blå-blå regering i ett kvinnostyrt land - Les mer…

Direkt från Reykjavik: Högsäsong hela året

De som arbetare inom turistnäringen på Island är dödströtta. Arbetskraften har slitit under hela sommaren. Men det ser inte ut att bli någon paus. Turisterna strömmar till Island - också under vintern.

Direkt från Reykjavik: Högsäsong hela året - Les mer…

Direkte fra København: Kobler du heller ikke nok af i din ferie?

Sommerferien er årets længste pause fra arbejdslivet, hvor vi kan geare ned og lade op til en ny spurt. Men mange af os når det ikke.

Direkte fra København: Kobler du heller ikke nok af i din ferie? - Les mer…

Leder: Arbeidsglede gull verdt

Hva er det som gir arbeidsglede og engasjement i jobben? I sommerutgaven av Arbeidsliv i Norden ytrer medarbeidere, eksperter og forskere seg om spørsmålene: Hva skjer med arbeidsgleden når arbeidspresset øker? Er det glassklart at arbeidsglede gir økt produktivitet? Er arbeidsglede gull verdt?

Leder: Arbeidsglede gull verdt - Les mer…

Arbeidsglede gir nordisk konkurransekraft

Arbeidsglede gir nordisk konkurransekraft

Den globale konkurransen utfordrer de nordiske velferdsstatene. Landene vil derfor samarbeide om å styrke konkurranseevnen, vekst og jobbskaping. En nordisk utredning fremhever et godt arbeidsmiljø som konkurransefaktor. Arbeidsliv i Norden setter fokus på arbeidsglede og jobbengasjement .

Arbeidsglede gir nordisk konkurransekraft - Les mer…

Kan mer arbetsglädje ge högre tillväxt?

Kan mer arbetsglädje ge högre tillväxt?

Arbetsglädje och hög produktivitet verkar omedelbart som två begrepp som hör ihop. Nordiska politiker lyfter fram arbetsmiljön som en konkurrensfaktor och hoppas att det kan leda till högre tillväxt. Men fullt så enkelt är det inte. Det finns också lösa kanoner och vilsna får bland medarbetarna.

Kan mer arbetsglädje ge högre tillväxt? - Les mer…

Kul på jobbet nästan jämnt

Kul på jobbet nästan jämnt

Jurister uppfattas sällan som den mest avslappnade och lättsamma yrkesgruppen, men i Helsingfors utmanar juridikföretaget Fondia fördomarna. Kontoret genomsyras av återanvändning, mjuka värden och glada upptåg – på fullt allvar.

Kul på jobbet nästan jämnt - Les mer…

Eksperter: Dårligt psykosocialt arbejdsmiljø kræver handling

Et nordisk forslag om systematisk at måle virksomhedernes psykosociale arbejdsmiljø bakkes op af eksperter. Men virksomhederne skal også handle, og at hyre en konsulent er ikke altid en god løsning.

Eksperter: Dårligt psykosocialt arbejdsmiljø kræver handling - Les mer…

Økte krav til online journalister utfordrer arbeidsgleden

Økte krav til online journalister utfordrer arbeidsgleden

Ny teknologi øker kravene til journalister om å "være på", gjør arbeidsrollen mer tvetydig og journalistene mer sårbare. Samtidig er støttefunksjonene de samme som før. Skal du skape engasjement og arbeidsglede må du styrke arbeidsmiljøresursene, sier forskerne.

Økte krav til online journalister utfordrer arbeidsgleden - Les mer…

Med Munch i kantinen - for Freias arbeidere var kun det beste godt nok

Med Munch i kantinen - for Freias arbeidere var kun det beste godt nok

Edvard Munchs ikoniske verk Skrik skapte kunsthistorie da det ble solgt på Sotheby’s i New York i 2012 for € 91,033,826. Skrik vises også på Jubileumsutstillingen Munch 150, for Munch malte ikke bare ett, men ofte flere bilder av samme motiv. Under jubileet er også Freiafrisen som Munch malte til arbeidernes kantine på Freia Chokolade-Fabrik i Oslo en av attraksjonene.

Med Munch i kantinen - for Freias arbeidere var kun det beste godt nok - Les mer…

Værn om det psykiske arbejdsmiljø ved forandringer på arbejdspladsen

På nordiske arbejdspladser er store forandringer hverdagskost, og parterne på det danske arbejdsmarked går nu sammen om at forebygge, at forandringsprocesser på jobbet udløser stress.

Værn om det psykiske arbejdsmiljø ved forandringer på arbejdspladsen - Les mer…

Bankpersonalen i Island mår sämre efter bankkraschen

Bankpersonalen har fått sämre hälsa sedan bankkraschen på Island hösten 2008. De som förlorade sina arbetsplatser och har fått nya jobb mår bättre än de som behöll sina arbetsplatser. Bankpersonalens vistelse på hälsokliniker fördubblades år 2012 jämfört med 2008.

Bankpersonalen i Island mår sämre efter bankkraschen - Les mer…

Side-alternativer

This is themeComment