Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Emner i Arbeidsmiljø

Arbeidsmiljø

Direkt från Stockholm: Unga trivs sämst på arbetet

Unga trivs sämre på jobbet och sjukskriver sig mer. Det utmanar framtidens arbetslinje och borde vara en väckarklocka för en diskussion om livet på jobbet – om arbetsmiljö, utvecklingsmöjligheter och delaktighet.

Direkt från Stockholm: Unga trivs sämst på arbetet - Les mer…

Finska piloter finner tre fel

Trötta piloter har varit ett av de stora diskussionsämnena det senaste året. Inte för att olyckorna ökat, men för att bestämmelserna om vilo- och arbetstider ska skärpas. Då har debatten tagit fart.

Finska piloter finner tre fel - Les mer…

Nyt tilsyn med SAS efter ureglementerede flyvninger

Efter tusindvis af ureglementerede SAS-flyvninger frem til 2010 er tilsynet med SAS lavet om, og SAS har skærpet kontrol og samlet ansvaret for flyvedligeholdelsen. Det har sat en effektiv stopper for ureglementerede flyvninger.

Nyt tilsyn med SAS efter ureglementerede flyvninger - Les mer…

Globaliseringen pressar arbetsvillkoren inom flyget

Globaliseringen pressar arbetsvillkoren inom flyget

Flygtrafiken är den verksamhet som tydligast visar hur arbetsvillkoren pressas av globaliseringen. Alla vill vi flyga säkert, men både kunder och myndigheter låter sig frestas av fördelarna med billiga flygbiljetter. Resultatet är att fackföreningar tvingas i knä och att piloter och annan flygpersonal får längre arbetsdagar. Men är situationen så mörk som den framställs? Hotas den nordiska modellen?

Globaliseringen pressar arbetsvillkoren inom flyget - Les mer…

EU inför nya arbetstider för piloterna - protester i hela Europa

När SAS anställda tvingas gå med på att arbeta upp till 47,5 timmar på en vecka är det ett närmande till vad som gäller generellt i EU. Och nu väntar ytterligare EU-anpassning. Nya regler om flygarbetstider förbereds i Bryssel, och medlemsländerna ska inte längre kunna ha strängare regler. Men förslagen hotar flygsäkerheten, menar både piloternas organisationer och flygsäkerhetsmyndigheterna.

EU inför nya arbetstider för piloterna - protester i hela Europa - Les mer…

SAS-aftale vil presse lønnen ned også i andre virksomheder

Flere arbejdsgivere vil spare på lønnen inspireret af SAS-ledelsen, forudser arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen og kalder SAS-ledelsens ultimatum til fagforeningerne for ”unordisk” og ”uhørt brutalt”.

SAS-aftale vil presse lønnen ned også i andre virksomheder - Les mer…

Norge omförhandlar trepartsavtalet om ett inkluderande arbetsliv

Norge omförhandlar trepartsavtalet om ett inkluderande arbetsliv

När arbetsdepartementet bjöd in till den årliga konferensen om IA-avtalet var alla där. Inte minst LO och NHO vars ledare för första gången möttes i en debatt, efter att Kristin Skogen Lund tagit över som arbetsgivarchef.

Norge omförhandlar trepartsavtalet om ett inkluderande arbetsliv - Les mer…

Kulturen viktig även för att hantera de mörkare sidorna av arbetslivet

Kulturen viktig även för att hantera de mörkare sidorna av arbetslivet

Förhoppningarna är stora om att kreativitet ska ge företagen konkurrensfördelar, men amatörmässiga försök att införa kultur i arbetslivet leder ingen vart. Det säger finländska pionjärer inom kulturföretagande.

Kulturen viktig även för att hantera de mörkare sidorna av arbetslivet - Les mer…

Rätt inredning gör kontorsjobbet bättre

Rätt inredning gör kontorsjobbet bättre

Störande ljud som högljudda samtal är ofta ett miljöproblem på arbetsplatsen och kan leda till koncentrationssvårigheter och fler misstag. Men ny forskning i Finland visar att det går att minska olägenheterna med flexibla utrymmeskoncept.

Rätt inredning gör kontorsjobbet bättre - Les mer…

Den tredje vågen av IT-revolutionen

Den tredje vågen av IT-revolutionen

Utvecklingen av de smarta mobilerna förändrar vardagen för många. Men möjligheten att kunna komma ut på Internet var man än befinner sig är bara en del av den nya IT-revolutionen som även kommer att få stora konsekvenser i arbetslivet. Det som gör de smarta mobilerna och pekplattorna till ett så kraftfullt redskap är att Apple släppte kontrollen över vad som skulle finnas i dem.

Den tredje vågen av IT-revolutionen - Les mer…

Palle Ørbæk varsler ny kurs i Europas arbejdsmiljøindsats

Palle Ørbæk varsler ny kurs i Europas arbejdsmiljøindsats

At sikre arbejdstagerne den bedst mulige arbejdsevne. Det bør have topprioritet i arbejdet med arbejdsmiljø, mener Palle Ørbæk, direktør for det danske Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. Han bakkes op af ti andre europæiske arbejdsmiljøforskningschefer

Palle Ørbæk varsler ny kurs i Europas arbejdsmiljøindsats - Les mer…

Arbetsminister Lauri Ihalainen: Kompetenshöjning ska trygga Finlands framtid

Arbetsminister Lauri Ihalainen: Kompetenshöjning ska trygga Finlands framtid

Finlands nya regering har satt upp ambitiösa mål för att höja befolkningens kompetensnivå. Med satsningar på utbildning och vuxenstudier ska finländarna bli bättre rustade för strukturförändringar och framtida utmaningar.

Arbetsminister Lauri Ihalainen: Kompetenshöjning ska trygga Finlands framtid - Les mer…

Arbetsmiljöverket vill stoppa farligt arbete - även om det utförs av utländsk arbetskraft

Utländska företag som skickar arbetare till Sverige ska följa arbetsmiljölagen på samma sätt som inhemska företag. Men att se till att de gör det kan vara lättare sagt än gjort. Därför har Arbetsmiljöverket tänkt ut en ny strategi för att kunna förebygga de allvarligaste riskerna för personer som tillfälligt arbetar i landet. Problemet hur man ska kunna straffa utländska företag som har brutit mot lagen återstår dock att lösa.

Arbetsmiljöverket vill stoppa farligt arbete - även om det utförs av utländsk arbetskraft - Les mer…

Stor forskel på arbejdsmiljø og helbred blandt danske lønmodtagere

Der er sket markante ændringer til både det bedre og det værre i måden, danskerne oplever deres eget arbejdsmiljø og helbred, viser ny stor undersøgelse.

Stor forskel på arbejdsmiljø og helbred blandt danske lønmodtagere - Les mer…

Vi trivs inte alltid bäst i öppna kontorslandskap

Vi trivs inte alltid bäst i öppna kontorslandskap

Nya sätt att organisera arbetet rent fysiskt behövs för att förverkliga löftena om ett bättre arbetsliv där folk orkar jobba längre i livet. Arbeidsliv i Norden har besökt två platser i Finland där det nya kontorslandskapet redan är verklighet.

Vi trivs inte alltid bäst i öppna kontorslandskap - Les mer…

Arbejdsmiljøskandale på vindmøllefabrik får konsekvenser

Sygdomme blandt medarbejdere hos den danske producent af vindmøllevinger, LM Wind Power, fører nu også til kritisk eftersyn af myndigheder.

Arbejdsmiljøskandale på vindmøllefabrik får konsekvenser - Les mer…

Næsten kun mænd dør i arbejdsulykker i Norden

Mænd rammes i langt højere grad end kvinder af dødsulykker på arbejdspladser i Norden. I årene 2003-2008 døde 1157 mænd og kun 85 kvinder i arbejdsulykker.

Næsten kun mænd dør i arbejdsulykker i Norden - Les mer…

Finlands socialminister Juha Rehula: Det handlar inte om brist på resurser

Finlands socialminister Juha Rehula: Det handlar inte om brist på resurser

Social- och hälsovården står inför stora utmaningar i Finland. Men det handlar om andra saker än resursbrist. System och processer måste ses över så att läkare och skötare får jobba med det som de utbildats till: att ta hand om människor, säger social- och hälsovårdsminister Juha Rehula i en intervju för Arbeidsliv i Norden.

Finlands socialminister Juha Rehula: Det handlar inte om brist på resurser - Les mer…

Den bærbare arbeidstiden

Den bærbare arbeidstiden

En av tre norske arbeidstakere blir ukentlig kontaktet av jobben utenom arbeidstid. Det viser tall Arbeidsliv i Norden kan presentere. Hvordan er situasjonen i andre nordiske land? Knokler vi til vi segner, som danskene sier, når e-posten ligger på smarttelefonen, hjemmekontoret blir med på ferie og du og jobben konkurrerer om å ha flest mulig venner på Facebook og Twitter?

Den bærbare arbeidstiden - Les mer…

Det gränslösa arbetet kan ge kraftig ökning av antalet utbrända

Det gränslösa arbetet kan ge kraftig ökning av antalet utbrända

Det har uppstått en gråzon mellan arbete och fritid. Den gamla drömmen om åtta timmars arbete, åtta timmars fritid och åtta timmars sömn blir allt svårare att uppnå när smarttelefonen pockar på uppmärksamheten, kollegor arbetar i andra länder och ett kvällspass måste till för att beta av eposthögen.

Det gränslösa arbetet kan ge kraftig ökning av antalet utbrända - Les mer…

Side-alternativer

This is themeComment